‘Göç ve Göçmenliğ(m)in Resimsel Halleri’ sergisi açıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Göç ve Göçmenliğ(m)in Resimsel Halleri’ sergisi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2016 12:29

Adıyaman Üniversitesi Resim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alagöz’ün, 38 yıllık Almanya macerası boyunca hazırladığı tablolardan oluşan ‘Göç ve Göçmenliğ(m)in Resimsel Halleri’ adlı sergisi, Adana’da 75. Yıl Sanat Galerisi’nde açıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’deki eğitiminin ardından Almanya’da sıfırdan bir hayata başlayarak bir süre akademisyenlik yapan, sonraları ise Almanya’daki Türk gurbetçilere gönüllü danışmanlık sağlayan Prof. Dr. Alagöz, sergisinde, Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün ardından yaşananlara dikkati çekiyor. Türk işçilerin ekonomik, ruhsal, sosyal ve kültürel yansımalarını sanatseverlerle buluşturan Prof. Dr. Alagöz, sergiyle ilgili şunları söyledi:
“Almanya’da ‘Türk’ derler, bizim burada ‘Suriyeliler’. Herkes bir fikir söyler ama arkasında insan olgusu var. Çok yönlü düşünülmesi gereken bir şey. Kalsalar bir türlü, kalmasalar bir türlü. İlk yıllarda ev bulamıyorduk, Almanlar ev vermiyordu. Çocuklar olunca kültür çatışmaları başladı.  Sonrasında pasaport teslimleri başlıyor. Özel kanunlar çıkardılar. ‘Ben Alman olacağım’ dediğin zaman, bürolar hazırladılar. Dilekçe verip vatandaşlık alıyordunuz ancak Türkiye’deki vatandaşlıktan çıkıyorsunuz. Türkler için çifte vatandaşlığı çıkaramadık.”

Haberin Devamı

NEDEN GELİRSE GELSİN, İNSAN GELMİŞTİR

“Almanya’daki ‘göçmen Türk’lere karşı önyargı, bugünlerde İslamofobi’ye dönüştü. Buna rağmen eğitimli göçmenler, ekonomik ve sosyal hayatta daha çabuk yer buluyor. Gençliğimiz apolitik, çünkü sistem insanları buna itiyor. Suriye’den Türkiye’ye göç ile Türkiye’den Almanya’ya göçün arasında pek bir fark yok. İsviçreli yazar Max Frisch, ‘Biz işgücü istedik, insan geldi’ demişti. Neticede bir insan gelmiştir. Yani neden gelirse gelsin; insan gelmiştir.”

GİDENLERİN YÜZDE 70’İ ALMANYA’DA KALDI

Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek ise Almanya’ya göç eden ve ‘Ne Türk, ne Alman’ olarak nitelendirilen kitlenin şu an son derece entelektüel olduğunu söyledi. Akyürek, “O buhranı atlattılar şimdi” diye konuştu.
Almanya’ya giden işçilerin ilk başlarda bir süre para kazanıp daha sonra Türkiye’ye dönmek istediklerini ancak gidenlerin yüzde 70’inin Almanya’da kaldığını belirten Akyürek, “Orada kalanlar şayet çocuklarını iyi yetiştirmişlerse, mutlular. Ama hâlâ ‘Alman ekonomisinde, siyasetinde yer almışlar mı?’ dersen yeterli değil. Sadece futbolda yeterince yer aldığımızı düşünebilirim” dedi.
Göç ve Göçmenliğ(m)in Resimsel Halleri’ sergisi, 12 Ekim Çarşamba gününe kadar açık kalacak.

BAKMADAN GEÇME!