Girişi de olay, çıkışı da olay

Güncelleme Tarihi:

Girişi de olay, çıkışı da olay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2010 00:00

İngiltere’den yola çıkıp Türkiye’den geçerek, Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne giren Viva Palestina (Filistin’e Yol Açık) konvoyunun çıkışı da olaylı oldu. Bazı konvoy mensuplarının akıbetini öğrenmeye çalışan ünlü İngiliz milletvekili George Galloway Mısır’dan sınırdışı edildi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’de organize edilen ve farklı milletlerden 550 aktivist ve siyasetçiyle Gazze Şeridi’ne tonlarca insani yardım taşıyan Viva Palestina (Filistin’e Yol Açık) konvoyunun çıkışı da olay oldu.
143 araçlık konvoyun önceki gün kısmen Gazze’ye girmesinin ardından, Mısır’da kalan bazı konvoy mensuplarından haber alınamayınca, organizatörlerden İngiliz milletvekili George Galloway devreye girdi. Mısır polisi, Refah Sınır Kapısı’na gelen Galloway ve yanındaki arkadaşı Ron McKay’i bir araca bindirerek ülkeyi terk etmelerini istedi. Polis konvoyuyla sınırdan uzaklaştırılan solcu lider ilk Londra uçağına bindirilirken, ülkeye girişi de yasaklandı. Galloway’in akıbetlerini sorduğu yedi konvoy üyesinin de Mısır’da kısa bir süre gözaltına alındıktan sonra “izleme listesine” eklendikleri öğrenildi.
Venezüella ve İran sırada Önümüzdeki dönemde bu kez Venezüella ve İran’dan hareket edecek iki insani yardım konvoyu daha oluşturacağı sözünü veren Galloway, İngiltere’de çok tartışılan bir isim. 1987’den beri Avam Kamarası üyesi olan Galloway, Müslüman İngiliz seçmenine yakınlığı ve savaş karşıtı görüşleriyle tanınıyor.

Haberin Devamı

Hamas’a karşı ablukayı deldi

6 Aralık’ta Londra’dan yola çıkan konvoy, Türkiye’ye de uğradıktan sonra Mısır üzerinden Gazze’ye geçecekti. Mısır, kendi kontrolünde olan Refah sınır geçişi yerine, konvoyu İsrail’e ait bir kontrol noktasına yönlendirmeye çalıştı.  Olaylar çıktı.  Sonunda önceki gün tıbbi yardımlar Gazze’ye alınmaya başladı.

Sekiz Türk’e gözaltı tehdidi

KONVOYLA Gazze’ye giren bazı Türk vatandaşlarının Mısır’a dönüşlerinde tutuklanabilecekleri öne sürüldü. Türk milletvekillerinin de katıldığı konvoyun organizatörlerinden olan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın Basın Danışmanı Salih Bilici, A.A.’ya şunları söyledi:
“Mısır’a geçmek için izin bekliyoruz. Mısır’da, 4’ü Türk 11 kişi hakkında tutuklama kararı çıkmış, ülkeye girişte bu kişiler tutuklanabilir. Bunlara 4 yöneticinin de ekleneceği haberi geldi. Ancak yola birlikte çıktığımız hiç kimseyi bırakmayacağımızı söyledik. Türkiye tek yürek oldu, herkesin çok büyük desteği oldu. İnsanlık için Türkiye’deki farklı görüşler birleşti, bütün medya kuruluşları destek verdi. Herkese çok teşekkür ediyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!