Gazze’nin en büyük hastanesiydi... İsrail ordusu Şifa’yı harabeye çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Gazze’nin en büyük hastanesiydi... İsrail ordusu Şifa’yı harabeye çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2024 07:00

Hamas tarafından karargâh olarak kullanıldığı gerekçesiyle geçen ay Şifa Hastanesi’ne kapsamlı bir operasyon başlatan İsrail ordusu dün bölgeden çekildi. Hastanenin kullanılamaz hale geldiği operasyonda 21 hastanın öldüğü bildiriliyor.

Haberin Devamı

İSRAİL ordusu Gazze’nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi’ne düzenlediği iki haftalık operasyonu dün noktalarken, ardında harabaye dönmüş bir hastane kompleksi ve onlarca ceset bıraktı. Hastanenin Hamas ve İslami Cihad militanları için bir karargâh olarak kullanıldığı gerekçesiyle 18 Mart’ta baskın düzenleyen ve o tarihten beri abluka altında tutan İsrail ordusunun, birçok binayı yıkıp yaktığı, hastaneyi tamamen kullanılamaz hale getirdiği belirtildi.

‘EN ÇİRKİN MANZARA’

İsrail askerlerinin çekilmesinin ardından hastane kompleksine giren sivil savunma ve yardım ekipleri gördükleri manzara karşısında dehşete düştü. Gazze Sivil Savunma sözcüsü Mahmud Bassal, “Buradaki manzara 7 Ekim’den bu ana kadar gördüğümüz en çirkin manzaralardan biri” ifadelerini kullanırken, İsrail askerlerinin binalara çok ciddi seviyede zarar verdiği ve hastanenin tıp merkezi olarak kullanılamayacak hale geldiğini aktardı. Hastanede bulunan çok sayıda sağlık personeli ve yerinden edilmiş Filistinli, Fransız haber ajansı AFP’ye komplekste en az 20 cesedin bulunduğunu ve bunların bazılarının askeri araçlar tarafından ezilmiş gibi göründüğünü aktardı.

Haberin Devamı

‘ASKERİ ARAÇLAR EZDİ’

Gazze’deki sağlık bakanlığı bir açıklama yayımlayarak, hastane kompleksinin içinde ve çevresinde onlarca ceset bulunduğunu duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü de İsrail’in operasyonları nedeniyle tıbbi yardım alamayan 21 hastanın hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

TÜRK DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada Hamas ve İslami Cihad militanlarının Şifa’da yeniden toplandıklarını öne süren istihbarata dayanarak mart ayı ortasında operasyon başlatıldığını söyledi. Hagari, 513 kişinin tutuklandığını, 200 militanın öldürüldüğünü belirtti. Öte yandan, Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “İsrail makamlarının son altı ayda işlediği suçlar, insanlık tarihi boyunca yaşanmış en büyük barbarlıklar arasında yerini almıştır. Bu suçları işleyen herkes yargılanacak, bu suçlara göz yumanların isimleri tarihe birer kara leke olarak geçecektir” denildi.

Haberin Devamı

Gazze’nin en büyük hastanesiydi... İsrail ordusu Şifa’yı harabeye çevirdi
Ekim ayında İsrail’in operasyonlarının başlaması üzerine binlerce kişi El Şifa hastanesi yerleşkesine sığınmıştı.

İSRAİL ŞAM’DA İRAN’IN ELÇİLİK BİNASINI VURDU... 2’Sİ GENERAL 7 KİŞİ ÖLDÜ

İSRAİL dün Suriye’nin başkenti Şam’a yönelik saldırı düzenledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre İran Büyükelçiliği’ne bitişik bir binanın hedef alındığı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti. İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada ise saldırının, İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına yönelik olduğu, Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ve Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi ile 5 yetkilinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. İran’ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, İsrail’in İran’ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasını F-35 savaş uçaklarından fırlatılan 6 füzeyle hedef aldığını açıkladı. Ekberi, İsrail’in saldırısına ülkesinin “hızlı, doğrudan ve güçlü” şekilde karşılık vereceğini ifade etti. Suriye’de son aylarda defalarca İran’a ait hedeflere hava saldırıları düzenleyen İsrail ise şu ana kadar saldırıyı üstlenmedi. Bu arada İsrail, diplomatik misyonlarında alarm durumuna geçtiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Gazze’nin en büyük hastanesiydi... İsrail ordusu Şifa’yı harabeye çevirdi

RUSYA: İRAN TOPRAĞI VURULDU

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından X’te yapılan açıklamada, “İran topraklarına yönelik bir saldırıdır, çünkü İran büyükelçiliği İran toprağı olarak kabul edilmektedir” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da konuya ilişkin, “Genel bir prensip olarak bölgede tansiyonun yükselmesinden endişe duyarız” dedi.

NETANYAHU’YA İSYAN BÜYÜYOR

İSRAİL’de on binlerce kişi rehinelerin serbest bırakılması ve Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası talebiyle sokağa döküldü. 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirilen gösterilerin en büyüğünde, pazar akşamı yaklaşık 100 bin kişi Kudüs’teki protestolara katıldı. Göstericiler Netanyahu’yu istifaya davet eden ve “yıkanlar onaramaz” yazan dövizler taşıyarak seçim çağrısı yaptı. Protestonun organizatörü gruplar, meclis önünde dört gün boyunca çadırlarda kalacaklarını açıkladı. Polis ekipleriyle göstericiler arasında yer yer arbede yaşanırken, polis yollara barikat kuran eylemcileri dağıtmak için üstlerine “kokarca suyu” olarak adlandırılan kötü kokulu bir su sıktı.

Haberin Devamı

Gazze’nin en büyük hastanesiydi... İsrail ordusu Şifa’yı harabeye çevirdi

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!