G7 sonuç bildirisinde Rus petrolüne tavan fiyat vurgusu

Güncelleme Tarihi:

G7 sonuç bildirisinde Rus petrolüne tavan fiyat vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2022 07:00

Dünyanın en gelişmiş yedi ülkesinin liderlerini buluşturan Almanya’daki üç günlük G7 zirvesi sona erdi. Toplantının sonuç bildirisine Ukrayna savaşı damga vurdu.

Haberin Devamı

Bildiride; savaş yüzünden artan petrol fiyatlarının Rusya’ya ek kâr sağlamasını önlemek amacıyla “tavan fiyat” üzerinde çalışıldığı kaydedildi. Buna göre, belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınması yaptırıma konu olacak. Tavan fiyatı aşan petrolün taşınmasını yasaklayacak olan G7 üyeleri böylece, Rus savaş makinesinin en önemli gelir kaynağını tırpanlamayı hedefliyor. Rusya’nın petrol gelirleri, işgal sonrası ihraç hacmi düşmesine rağmen fiyatlardaki yükseliş sayesinde önemli artış gösterdi.

‘STOK YAPMAYIN’ ÇAĞIRISI

Bildiriye göre ayrıca; ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 grubu, Ukrayna savaşı yüzünden kötüleşen küresel açlıkla mücadele için 4.5 milyar dolarlık ek fon yaratacak. G7 üyelerinin bu yıl gıda güvenliği için taahhüt ettiği tutar toplam 14 milyar dolara yükselmiş oldu. Bildiride, savaşın neden olduğu tahıl kıtlığını aşmak için büyük stok sahibi ülke ve şirketler yardıma çağrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!