Filistin konvoy krizinde gözaltı gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Filistin konvoy krizinde gözaltı gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2010 12:01

Gazze'ye 143 araçla insani yardım ulaştıran “Filistin'e Yol Açık Konvoyu” Gazze'den ayrılmaya hazırlanırken, sınır kapısının Gazze tarafından Mısır'a geçmek üzere bekleyen gruptaki 4'ü Türk 11 kişinin Mısır'a girişte gözaltına alınma ihtimali bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

MISIR'DA KONVOY GERİLİMİ - FOTO GALERİ 

 

Anadolu Ajansı muhabirine telefonla bilgi veren İHH İnsani Yardım Vakfı Basın Danışmanı Salih Bilici, “Mısır'a geçmek için izin bekliyoruz. Mısır'da, 4'ü Türk 11 kişi hakkında tutuklama kararı çıkmış, ülkeye girişte bu kişiler tutuklanabilir” diye konuştu.  

 

Mısır'ın günlerce geçiş izni vermediği ve aralarında çok sayıda Türk kamyonlarının da bulunduğu konvoy geçtiğimiz gün Refah sınır kapısından Gazze'ye girmişti. Konvoy krizi sırasında Mısırlı güvenlik güçleri ve Filistinliler arasında yaşanan çatışmalarda 1 Mısır askeri askeri ölmüş, onlarca eylemci de yaralanmıştı.

 

Haberin Devamı

Filistinlilere yardım malzemeleri dağıtan konvoyun Gazze'den ayrıldığı ve dönüş yolunda olduğu bildirildi.

 

BBC, gözaltındaki katılımcılara yardım etmek için Gazze'ye dönmek isteyen konvoy lideri İngiliz vekil George Galloway'in de Mısır tarafından sınırdışı edildiğini bildirdi.    

 

CNNTurk haber kanalı, daha önce Mısır'ın, 8'i dernek üyesi 15 kişi hakkında tutuklama kararı çıkardığını bildirmişti.

 

İHH: ARKADAŞLARIMIZI BIRAKMAYACAĞIZ

AA'ya kouşan Bilici, karara direneceklerini ve ekipteki kimseyi teslim etmek istemediklerini belirtirken, "Arkadaşlarımızı kesinlikle vermeyeceğiz, Mısır'dan birlikte ayrılacağız” dedi.

 

“Filistin'e Yol Açık” konvoyuna öncülük eden İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım da,“Mısır tarafından değişik bilgiler geliyor. Dün kapıyı açacaklardı açmadılar. Bugün de El Cezire'de 7 kişi hakkında tutuklama kararı çıktığı, bunlara 4 yöneticinin de ekleneceği haberleri geldi”açıklamasında bulundu.

 

Haberin Devamı

Filistinli yetkililerin provokasyona karşı sükunet uyarısı yaptığını belirten Yıldırım, bulundukları yere daha yakın olan El Ariş'ten hareket etmek istediklerini, Mısır'ın ise Kahire'ye gitmeyi zorunlu tuttuğunu söyledi.Yıldırım, "Ancak yola birlikte çıktığımız hiç kimseyi bırakmayacağız, bu konuda kararlı olduğumuzu söyledik” şeklinde konuştu.

 

Yöneticilerden oluşan bir heyetin Mısır'a geçeceğini ve tutuklama emri çıkarılan 4'ü Türk 11 kişi için görüşmelerde bulunulacağını belirten Yıldırım,Mısır'la görüşmelerin uzadığını ifade etti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!