Fehriye Erdal kayıp

Güncelleme Tarihi:

Fehriye Erdal kayıp
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2001 00:00


Haberin Devamı

Belçika gazeteleri, Özdemir Sabancı suikasti sanıklarından Fehriye Erdal'ın ortadan kaybolduğunu yazdı. Terör Örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal'ın NATO zirvesi öncesinde gören olmadığına dikkat çeken Belçika basını Fehriye Erdal'ı uzun süredir kimsenin görmediğine ve öldürülmüş olabileceğine işaret etti. Belçika İçişleri Bakanı konu ile ilgili olarak 'Fehriye kaçmak istiyorsa engelleyemeyiz' dedi.

Belçika'nın Flaman gazeteleri, bugünkü baskılarında, terör örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal'ın kayıp olduğunu ve öldürülmüş olabileceğini ileri sürdüler.

TERÖRİST SALDIRI İMASI

Flaman Het Nieus Bllad, De Standaart ve De Gentenaar gazetelerinde, yarın yapılacak NATO Zirvesi öncesinde, bu zirveye katılmak üzere Belçika'ya gelecek olan ABD Başkanı George Bush ve Başbakan Bülent Ecevit'e yönelik terörist tehditler olduğu ima edildi.

UZUN SÜREDİR YOK DÜN GECE FARKEDİLDİ

Gazeteler, bu tehditler nedeniyle, ülkedeki fişlenmiş terör örgütü yandaşlarının yakın takibe alındığını, bu çerçevede Sabancı suikasti faillerinden Fehriye Erdal'ın 'ev hapsinde' bulunduğu yerde uzun süre görülmediğini, ancak dün gece 'farkedildiğini' yazdılar.

ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR

Gazeteler, çelişkili haberlerinde, Erdal'ın hayatta olup olmadığının belirlenemediğini, polis ve istihbarat servisinin, birkaç haftadır Erdal'ı aradığını anlattılar.

Haberin Devamı

Aynı haberlerde, Fehriye Erdal'ın öldürülmüş olması olasılığı üzerinde durularak, Belçika'daki bazı cesetler üzerinde DNA testi yapıldığı bildirildi.

Söz konusu haberlerden birinde imzası bulunan Belçikalı gazeteci, 'Erdal'ın dün evde görüldüğüne' ilişkin bilginin kendisine iletildiğini, ancak teröristi bizzat görmediğini söyledi.

ÇELİŞKİLİ HABERLER

Terör örgütü yandaşı Erdal'ın bir aydır ''kayıp'' olduğuna veya ''öldürüldüğüne'' ilişkin haberler yayılıyor. Yılbaşında hapishanedentahliye edilerek ''gizli ev hapsine'' alınan Erdal'ın, normal koşullarda, İçişleri Bakanlığı'nın sorumluluğunda ve kontrolünde olması gerekiyor. Belçika istihbarat ve polis birimlerine yakın güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Erdal, bulunması gereken evdegözükmüyor. Hollanda'da olduğuna ilişkin bazı bilgilerden sonra, ''öldürüldüğü'' iddiası üzerinde duran güvenlik birimleri, Belçika'da bulunan kimliği meçhul tüm kadın cesetleri üzerinde DNA testi yaptırıyor. Son olarak, Liege kentindeki La Meuse nehrinde bulunan bircesette yapılan testin sonucunun ''negatif'' olduğu duyuruldu. Kaynaklar, Erdal'ın arandığını, izinin bulunamadığını ileri sürüyorlar ve ''öldürülmüş olması endişesinden'' söz ediyorlar.

SABANCI'NIN AVUKATI ENDİŞELİ


Konuya ilişkin olarak soruları yanıtlayan Sabancı ailesinin Belçikalı avukatı Fernandhmitz, Erdal'ın kaçtığı veya öldürüldüğü yönünde iddiaların kendisine de yansıtıldığını, ancak somut bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Schmitz, Erdal'ı uzun süredir görmediğini, görme talebinde bulunma yetkisine de yasal olarak sahip olmadığını, ancak 'endişelerini İçişleri Bakanlığı'na bildirdiğini' söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANI: 'KAÇMAK İSTERSE ENGELLEYEMEYİZ'

Belçikalı avukat, İçişleri Bakanı Antoine Duquesne'in kendisine yazılı yanıt verdiğini, bu yanıtta, 'ev hapsi uygulamasına güvenilemeyeceğinin' belirtildiğini, bakanın, mektubunda, ''Erdal'ın niyeti kaçmak ise, bunu önlemek imkansız. Çok yakın takip ve kontrol olanağı yok'' dediğini açıkladı.

Bu konuda rahatsızlığını dile getiren avukat Schmitz, Erdal'ın 14 Haziran Perşembe günü, Brüksel Danıştay Mahkemesi'nde duruşması olacağını, ancak kendisinin bu oturuma katılmasının gerekmediğini, avukatları tarafından temsil edileceğini belirtti.

Bu duruşma, Sabancı ailesinin başvurusu üzerine harekete geçirilen bir süreçle bağlantılı bulunuyor. Aile, Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanmasına yeşil ışık yakılmasını istiyor. Danıştay Mahmekesi, bunun mümkün olup olmadığını, bu ay içinde kararlaştıracak.

Erdal'ın kaçtığı, kaybolduğu veya öldürüldüğü yönündeki tüm iddiaların ''spekülasyon'' düzeyinde kalması olasılığı bulunuyor, ancak İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda soruları yanıtlamaması, basına yansıyan iddialar hakkında bilgi vermemesi, polis ve istihbarat birimlerinin suskunlukları veya çelişkili açıklamaları, olaya ''şaşırtıcı'' bir boyut kazandırıyor.

(aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!