‘Fasıl açılmasın demek konuşmayalım demek’

Güncelleme Tarihi:

‘Fasıl açılmasın demek konuşmayalım demek’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2016 00:00

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de resmi temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları’nın önceki gün Türkiye konusundaki tutumunu değerlendirdi.

Haberin Devamı

Çelik, AB katılım müzakerelerine ilişkin “Fasıllar açılmasın demek konuşmayalım demektir. Bu da bir özgüvensizlik işaretidir” dedi. Körber Vakfı tarafından düzenlenen basına kapalı bir toplantıya katıldıktan sonra basına açıklama yapan Çelik, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını isteyen ve ortak açıklamayı veto eden Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’u, Türkiye karşıtlığı üzerinden kendisine politik bir kariyer aramakla suçladı. Çelik şöyle dedi:

“Herhangi bir yerdeki ırkçı bir partiyle Avusturya Dışişleri Bakanı’nın söylemleri arasında herhangi bir fark yok... ‘Türkiye ile müzakereler kesilsin’ demek aslında AB Projesini sabote etmektir. Nerede Türkiye ile müzakereler kesilsin diye siyasi bir akım başlıyorsa, orada AB değerlerine uyumlu siyasi hareketler güçlenmiyor. Aşırı sağ, ırkçı, faşist, islamofobik hareketler güçleniyor. Bu da aslında AB’nin değerler malzemesini yıprattığı gibi aynı zamanda da AB kurumlarının gücünü zayıflatıyor.”

Haberin Devamı

AB PERSPEKTİFİNE DEVAM

Bakan Ömer Çelik, AB dışişleri bakanlarının müzakereleri genişletmeme kararından Türkiye’nin nasıl bir ders çıkaracağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“AB fasılları açmasa bile Türkiye bu konudaki reform iradesini sürdürüyor. AB projesine hayali ya da romantik bir proje olarak değil, Türkiye’nin milli çıkarları için bakıyoruz. Türkiye, AB’ye tam üyelik perspektifini koruyor...” Önceki gün AB Genel İşler Konseyi diye anılan 28 ülke dışişleri bakanı bir araya gelmişti. Ancak Avusturya’nın ‘Türkiye ile müzakereleri askıya alalım’ baskısı nedeniyle Türkiye konusunda ortak bir tutum belirlenememiş, sadece bağlayıcı olmayan bir dönem başkanlığı açıklaması yapılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!