Estonya’da Kiev’i sevindiren zafer

Güncelleme Tarihi:

Estonya’da Kiev’i sevindiren zafer
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2023 07:00

Ukrayna’ya en çok yardım eden ülkelerin başında gelen Estonya’da Başbakan Kaja Kallas ve partisi önceki gün yapılan seçimlerden zaferle çıktı.

Haberin Devamı

İlk sonuçlara göre üç koalisyonlu hükümetin en büyük ortağı olan Reform Partisi yüzde 31.2 oy alarak sandıktan birinci parti olarak çıktı. Bu, 101 üyeli Estonya meclisinde Reform Partisi’nin 37 sandalye alacağı anlamına geliyor. İktidar partisi 2019 seçimlerine göre üç sandalye daha kazanmış oluyor. 2021 yılından bu yana başbakan olan Kallas, özellikle ülkeyi Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına açık bir hale getirdiği görüşü ve yüksek enflasyon nedeniyle aşırı sağcı EKRE partisinin hedefindeydi.

UKRAYNA’NIN DESTEKÇİSİ

Seçimlerden yüzde 16.1 ve 17 sandalye ile ikinci çıkan EKRE iki sandalye kaybetmiş oldu. Ülkedeki etnik Rusların genelde tercih ettiği Merkez Partisi ise yüzde 15.3 ile üçüncü oldu. Seçimlerin sürprizi ise küçük bir liberal parti olan Eesti 200’ün yüzde 13.3 destek bulup 14 sandalye kazanması oldu.

Haberin Devamı

Rusya ile sınır olan, AB ve NATO ülkesi olan 1.3 milyon nüfuslu Estonya, gayri safi milli hasılasına göre Ukrayna’ya en çok yardım yapan ülke olarak dikkat çekiyor. 60 bin Ukraynalı göçmene de kapılarını açmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!