‘Emri mesajla vermiş olabilir’

Güncelleme Tarihi:

‘Emri mesajla vermiş olabilir’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2018 08:30

Amerikan basını, Kaşıkçı cinayetinin emrini vermekle suçlanan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın cinayetten saatler önce ve sonra Suudi infaz ekibini yöneten eski başdanışmanı ile 11 kez mesajlaştığını yazdı.

Haberin Devamı

ABD’de yayımlanan The Wall Street Journal gazetesi, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda Suudi infaz ekibi tarafından öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın rolüne ilişkin gizli ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) dökümanına ulaştı. CIA’in cinayetin emrinin Prens Selman tarafından verildiğine ‘işaret eden’ raporunda, Selman’ın 15 kişilik Suudi infaz ekibini yöneten eski başdanışmanı Suud el Kahtani’ye cinayetten saatler önce ve sonrasında 11 kez mesaj attığı ortaya çıktı. Selman’ın Suudi muhaliflere karşı operasyonları yöneten ‘sağ kolu’ Kahtani’ye gönderdiği mesajların içeriği bilinmezken, CIA raporunda Selman’ın bu mesajlarda ölüm emrini vermiş olabileceği yorumu yapıldı. CIA’in ‘Selman’ı cinayetten sorumlu tutan’ değerlendirmesinde, Suudi Prens’in ayrıca Ağustos 2017’de, yakınındaki isimlere, Kaşıkçı’yı Suudi Arabistan’a dönmeye ikna etme çabalarının başarılı olmaması halinde “Onu, Suudi Arabistan’ın dışında (yurtdışında) yemleyip, bir şeyler ayarlayabiliriz” dediği iddia edildi.

Haberin Devamı

‘SELMAN’IN EKİBİ’

CIA tarafından yapılan ‘son derece gizli’ değerlendirmede, Kaşıkçı’yı öldürmek için gönderilen Suudi ekibin, Prens Muhammed’in Kraliyet Muhafızlarındaki en üst güvenlik birimlerince ve Kahtani’nin başında olduğu, Suudi Kraliyeti’nin basın işlerinin yürütüldüğü birim içinde toplandığı ifade edildi. Belgede, söz konusu ekibin, Muhammed bin Selman’ın izni olmadan operasyonu yürütmesinin çok muhtemel olmadığı yorumunda bulunuldu. 2015’ten bu yana Prens Muhammed bin Salman’ın, “Kahtani ve Basın İşleri ve Araştırma Merkezi’ne (CSMARC), muhaliflerini yurt içinde ve yurt dışında, ‘bazen şiddete başvurarak’ hedef almalarını emrettiğinin ileri sürüldüğü belgede, Kahtani’nin, ‘2015’te diğer hassas operasyonları sürdürürken, Veliaht Prens’in iznini açıkça talep ettiği’ aktarıldı. Prens Selman’ın eski başdanışmanı Kahtani, Beyaz Saray yönetiminin Kaşıkçı cinayeti nedeniyle yaptırım getirdiği 17 kişilik liste içinde yer alıyor.

Haberin Devamı

TRUMP YALANLAMIŞTI

Başkan Donald Trump, 20 Kasım’da Kaşıkçı cinayeti konusunda yaptığı açıklamada, “Kral Selman ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kaşıkçı cinayetinin planlanması ve uygulanmasına dair hiçbir bilgisi olmadığını güçlü bir şekilde belirtti. İstihbarat örgütlerimiz bütün bilgileri değerlendirmeye devam ediyor ancak Veliaht Prensi bu trajik olaya dair pekala bilgi sahibi olabilir, bilgisi belki vardı belki de yoktu” ifadelerini kullanmış, kendisine sunulan CIA raporunun Prens Selman’ı işaret ettiği iddiasını yalanlamıştı. Trump’ın Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Prens Selman’a karşı cephe alamamasının ardında, İran’a karşı bölgede kurulan ittifak, ABD’nin gözünde İsrail’in güvenlik önceliği ve petrol fiyatlarının yükselmesinden duyulan endişe yatıyor. Cinayete duyarsız kalmakla eleştirilen Trump’ın tavrının aksine ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçi ve Demokratlar Riyad’a daha sert bir karşılık verilmesi konusunda görüş birliği halinde. Suudi gazeteci Kaşıkçı’dan, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamamış, Riyad yönetimi, 18 gün sonra uluslararası baskıya dayanamayarak Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kalmıştı.

Haberin Devamı

‘Emri mesajla vermiş olabilir’

MAY: TÜRKİYE İLE TAM İŞBİRLİĞİ YAPILSIN

İngiltere Başbakanı Theresa May, G-20 Zirvesi için gittiği Arjantin’de Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile bir araya geldi. İngiliz Başbakanlık Ofisi, May’in görüşmede Selman’dan Kaşıkçı’yla ilgili soruşturmada Türkiye ile tam işbirliği yapmasını istediği açıklandı. Açıklamada, May’in Suudi Arabistan’dan böyle üzücü bir olayın yinelenmemesi için gereken adımları atarak güven tesis etmesini istediği duyuruldu. May, Yemen’deki krizin acilen sona erdirilmesi çağrısında da bulundu.

 

BAKMADAN GEÇME!