El Kaide sınırda

Güncelleme Tarihi:

El Kaide sınırda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2017 22:52

Suriye’de İdlib vilayetinde geçen çarşamba başlayan ve cuma ateşkes anlaşmasıyla sona eren çatışmada El Kaide bağlantılı HTŞ, rakibi Ahrar El Şam’a önemli üstünlük sağladı. Vilayetin merkezi olan İdlib kenti HTŞ’ye geçti. Kilit Bab El Hava Sınır Kapısı da Ahrar’dan ‘sivil bir idare’ye aktarılırken, HTŞ sınır boyunca kontrolünü ciddi ölçüde artırdı. Ahrar El Şam güneye çekildi.

Haberin Devamı

SURİYE’nin Türkiye sınırında bulunan İdlib vilayetinde Ahrar El Şam öncülüğündeki muhaliflerle terör örgütü El Kaide’nin kolu El Nusra Cephesi’nin en büyük bileşeni olduğu Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) koalisyonu arasındaki çatışmaların ardından Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Bab El Hava sınır kapısı el değiştirdi. Ayrıca Fransız haber ajansı AFP, HTŞ’nin vilayetin aynı adı taşıyan merkezi İdlib şehrinde de kontrolü ele geçirdiğini aktardı. 19 Temmuz’da patlak veren çatışmaların ardından geçtiğimiz cuma taraflar ateşkes anlaşması yapmıştı. Bu anlaşmaya göre HTŞ, Ahrar El Şam’ın Bab El Hava sınır kapısını derhal boşaltmasını istemişti.

GÜNEYE ÇEKİLDİLER: İngiliz haber ajansı Reuters görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde önceki gün Ahrar El Şam’a ait tankların da olduğu ağır silahlı büyük konvoy ve eşlik eden yüzlerce savaşçının bu sınır kapısını terk ettiğini duyurdu. Bu konvoy güneye Hama vilayetine yönüne çekildi. HTŞ ve Ahrar El Şam arasında varılan anlaşmaya göre bu sınır kapısı ‘sivil bir idare’ye bırakıldı. Ahrar’ı Bab El Hava’dan çıkaran HTŞ militanları, bu muhalif grubu önceki gün Hatay’ın Güveççi sınırı karşısındaki Hirbet el Coz sınır kapısını da Ahrar’dan aldı. Hirbet el Coz insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasında bir kanal olarak kullanılıyordu.

Haberin Devamı

YARDIMLAR KESİLEBİLİR: Reuters, yaşanan son çatışmalarla HTŞ’nin Türkiye sınırı boyunca Ahrar El Şam’a karşı üstünlüğünü pekiştirdiğini vurguladı. Ajansın haberine göre HTŞ’liler, sınır bölgesinin kontrolünün İdlib vilayetine Türk ordusu veya rakip muhalif grupların girmesini önlemeyi hedeflediğini söyledi. Reuters, İdlib’deki sınır bölgesindeki son gelişmelerin Türkiye’den iki milyon kişinin yaşadığı bu vilayete insani yardım akışının kesintiye uğrayacağı endişelerini artırdığını da aktardı.

Ahrar el Şam ağır darbe aldı

Tamamı rejim karşıtlarının denetimindeki tek Suriye vilayeti olan İdlib’deki dengenin değişmesi ile bölgede yaşayanlar Esad rejimi ve müttefiki Rusya’nın saldırılarını artırmasından kaygılanıyor. Reuters, Ahrar el Şam’ı destekleyen Türkiye’nin de durumdan rahatsız olacağını yazdı. Ahrar el Şam’ın üç yıl boyunca kontrol ettiği Bab El Hava sınır kapısını terk etmesi bu grubu önemli bir gelir kaynağından da mahrum bırakacak. Yüzlerce savaşçısının HTŞ’ye geçmesi de Ahrar için bir başka darbe oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!