Eğit-Donat'a SDG'siz son

Güncelleme Tarihi:

Eğit-Donata SDGsiz son
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2017 00:09

Amerikan Washington Post’a göre ABD Başkanı Donald Trump, gizli yürütülen Suriyeli ılımlı muhaliflere dönük eğit-donat programını sonlandırma kararı aldı. Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yardım ise bu karardan etkilenmeyecek.

Haberin Devamı

WASHINGTON Post gazetesine konuşan ve ismi açıklanmayan üst düzey yetkililere göre, ABD Başkanı Donald Trump, 7 Temmuz’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya’daki G-20 Zirvesi’nde görüşmesinden kısa bir süre önce, Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster ve Merkezi Haberalma Teşkilâtı (CIA) Direktörü Mike Pompeo ile bir araya geldi.

Trump, bu görüşmede ılımlı muhaliflere eğitim ve silah verilmesini içeren CIA programının bitirilmesi kararını aldı. Beyaz Saray ve CIA henüz bir açıklama yapmadı. Gazete, Trump-Putin görüşmesinden sonra Rusya ile ABD’nin Suriye’nin güneyinde, CIA’in desteklediği muhaliflerin olduğu bölgelerde ateşkes anlaşması yaptığını hatırlattı. Amerikalı yetkililer, CIA’nın destek programını sonlandırmasının Suriye’deki ateşkes için öne sürülen koşullardan biri olmadığını belirtti.

‘ÇOK ÖNEMLİ BİR KARAR’
Haberde Trump’ın bu kararının, Esad rejiminin görevden alınması noktasında gönülsüz ve sınırlı güce sahip olduğu anlamına geldiği belirtildi. Yetkililer, ayrıca programı sonlandırmanın Trump’ın Rusya’yla çalışma yolları aramasının göstergesi olduğunu belirtti. CIA’in programı hakkında bilgi sahibi olan, ismi açıklanmayan bir yetkili, “Bu, bölge için çok önemli bir karar. Suriye’de Putin kazandı” dedi. Ortadoğu Enstitüsü’nden Charles Lister, “Rusya’nın tuzağına düşüyoruz, ılımlı muhalifleri daha da zayıflatıyoruz” yorumunda bulundu.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı’nın halen terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin ana bileşenini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) devam ettirdiği eğit-donat programının Trump’ın bu kararından etkilenmeyeceği bildirildi.

İDLİB'TE MUHALİFLER ÇATIŞIYOR
Türkiye sınırında Suriye’nin İdlib kentindeki silahlı muhalif gruplar arasında üç gündür devam eden çatışmalar yoğunlaştı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Örgütü, muhaliflerin kontrolündeki kentte salı günü El Kaide’nin eski Suriye kolu El Nusra’nın da olduğu Hayat Tahrir El Şam adlı cihatçı koalisyonu ile daha ılımlı muhalif grup olarak bilinen Ahrar El Şam arasında çatışmaların başladığını duyurdu. Hayat Tahrir El Şam’ın, Ahrar El Şam’ın mevzilerine saldırdığı, çatışmaların çarşamba günü doğudaki Dana, Sarmada ve Türkiye sınırındaki Bab El Hava’ya sıçradığı belirtildi. Çatışmalarda çok sayıda militan ve iki sivil öldü. El Kaide’nin eski uzantısı El Nusra’nın da aralarında olduğu Hayat Tahrir El Şam geçen ocak ayında kurulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!