Dünyada şok

Güncelleme Tarihi:

Dünyada şok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2014 01:07

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, maden faciasının yaşandığı Soma’ya ziyareti sırasında bir protestocuya tekme atarken çekilen fotoğraflarıyla büyük tepki çeken Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel, dünya basınının gündeminde.

Haberin Devamı

İnternet siteleri, müşavirin protestocuyu tekmelediği, İngiliz Reuters ajansına ait ‘şoke edici’ fotoğrafları manşetten vererek “Üzüntünün öfkeye dönüştüğünü” yazdı. Yorumlar şöyle:

Avrupa’nın en çok okunan haber sitesi Daily Mail, dün Yusuf Yerkel’i manşetine taşıdı. Haberde Türk Başbakan’ın müşavirinin bir göstericiyi tekmelemesinin büyük öfke yarattığı belirtildi.

İngiliz Independent gazetesi: Soma’daki hükümet karşıtı gösteri sırasında Türk Başbakan’ın müşavirinin bir protestocuyu tekmelediği anı gösteren şoke edici fotoğraflar ortaya çıktı. Sosyal medyada binlerce kez paylaşılmasıyla fotoğraf büyük öfke yarattı.

İngiliz Telegraph gazetesi, fotoğrafların dışında tekme anını gösteren videoyu da yayınladı.

Alman Die Welt gazetesi: Gezi olaylarından beri Türk muhalifler, hükümete yönelik tepkilerini şimşek hızıyla toplayıp nasıl göstereceklerini yaratıcı bir şekilde öğrendiler. Facianın yaşandığı bölgeyi ziyaret eden Başbakan, halkın öfkesiyle karşı karşıya kaldı. Danışmanı sert girişti.

Alman Bild gazetesi : Madenci faciası Türkiye’yi sarstı. Sadece hükümet kayıtsız ve şimdi korkunç bir tepki gösteriyor. Bu fotoğraf, maden felaketinden etkilenen yastaki insanları gönülden vuruyor. Takım elbiseli genç bir adam, öfkeden yerdeki bir adamı tekmeliyor, yanında iki güvenlik mensubu.

SEMBOL FOTOĞRAF

Spiegel: Yerkel’in protestocuyu tekmelediğini gösteren fotoğraf, maden felaketi sonrası hükümetin tavrının sembolü olabilir.

Amerikan NBC haber kanalının sitesi: Soma ziyaretinde “Katil”, “Hırsız” sloganı atılarak protesto edilen Erdoğan, bir markete sığınmak zorunda kaldı. Bir protestocuyu tekmeleyen Yerkel, olayla ilgili açıklama yapacağını söyledi.

İnternet sitesinde Soma’dan canlı yayın yapan İngiliz Guardian gazetesi: Protestocuyu tekmeyen Erdoğan’ın danışmanı Yusuf Yerkel, Londra’daki SOAS Üniversitesi’nin eski öğrencisi.

TGB: BİZİM ÜYEMİZ DEĞİL ANCAK...

Yusuf Yerkel, Twitter’dan tekmelediği kişinin, “Soma’lı olmayan TGB üyesi bir provokatör” olduğunu savundu. Ancak Türkiye Gençlik Birliği, yaptığı açıklamada “İsyanını eyleme döken vatandaşımız TGB üyesi değildir. Ancak kendisini bu onurlu tavrından dolayı tebrik ederiz” dedi. Yusuf Yerkel’den “tekme”yle ilgili ise şu açıklama geldi: “Soma’da 14 Mayıs tarihinde yaşanan hadise, beni derinden üzmüştür. O gün yaşadığım bütün provokasyonlara, maruz kaldığım hakaret ve saldırılara rağmen sükunetimi muhafaza edemediğimden dolayı üzgünüm.”

SOAS: Bizden kaydını sildirdi

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile birlikte Soma’ya yaptığı ziyaret sırasında bir protestocuyu tekmelerken çekilen fotoğrafları sosyal medyada paylaşım rekorları kıran Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in doktorası da tartışma yarattı. Daha önce Academia.edu adlı internet sitesinde, İngiltere’deki Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu’nda (SOAS) doktora öğrencisi olduğunu belirten Yerkel’in, diplomasının elinden alınması için bir e-mail kampanyası başlatıldı. Binlerce kişinin SOAS’ı e-mail yağmuruna tutmasının ardından SOAS, dün bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Açıklamada, “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müşaviri Yusuf Yerkel'le ilgili çok fazla soruyla karşılaştık. Yusuf Yerkel, 27 Eylül 2010 tarihinde üniversiteye kayıt yaptırdı, ancak 25 Eylül 2011’de kaydını sildirerek buradaki eğitim hayatına son verdi. Yerkel’in SOAS ile hiç bir bağlantısı yok” denildi. Dünya genelinde birçok akademisyen, doktora öğrencisi ve araştırmacı tarafından kullanılan Academia.edu sitesindeki profilinde Yerkel, SOAS üniversitesinde doktora öğrencisi olduğunu ve tezini İran ile Türkiye’nin dış politikalarının karşılaştırmalı bir analizi üzerine yazdığını belirtiyor. Tez danışmanlarının aynı üniversite bünyesinde çalışan Arshin Adib-Moghaddam ve Fiona Adamson olduğunu belirten Yerkel’in en son yaklaşık 1 ay önce sitedeki profilini kontrol ettiği görülüyor. Birce BORA / LONDRA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!