Dünya şokta... Kanada'da katliam yaptı: Müslüman aileyi nefreti yüzünden yok etti!

Güncelleme Tarihi:

Dünya şokta... Kanadada katliam yaptı: Müslüman aileyi nefreti yüzünden yok etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2021 11:03

Dün Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı London kentinde gerçekleşen bir nefret saldırısı tüm dünyanın kanını dondurdu. Sadece Müslüman oldukları için kaldırımda yürürlerken üzerlerine sürülen araçla katledilen ailenin 9 yaşındaki bir çocuk dışında tüm üyeleri hayatını kaybetti. Kanada olayı 'nefret suçu' olarak tanımlarken Başbakan Trudeau olayla ilgili açıklama yaptı ve minibüslü saldırıyı "terör saldırısı" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı London kentinde, aracını kaldırımdaki yayaların üzerine süren bir minibüs sürücüsü 4 kişinin ölümüne ve 1 kişinin ağır yaralanmasına neden oldu. London Polis Sözcüsü Sandasha Bough, pazar gecesi London'ın kuzeybatısında meydana gelen olayda, 20 yaşlarındaki bir minibüs sürücüsünün, aracını kaldırımda yürüyenlerin üzerine sürdüğünü söyledi.

Bu korkunç suç aslında bu satırlarda anlatılandan çok daha ağır... Hiçbir suçları olmadığı halde sadece Müslüman oldukları için bu korkunç katliamın kurbanı olan ve yok olan aile sadece Kanada'da değil tüm dünyada infial yarattı. Dün olayın gerçekleştiği yere gelen Kanadalılar ve öldürülen ailenin komşuları her yeri çiçeklerle süslerken duydukları üzüntüyle tüm gün göz yaşı döktü. 

Haberin Devamı

Yaşanan korkunç olaydan sonra polis yetkilileri olayın bir 'nefret suçu' olduğunu açıklarken Kanada Başbakanı Justin Trudeau olmak üzere ülkenin önde gelen siyasetçileri, olayı kınayan açıklamalarda bulundu. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ontario'da aynı aileden 4 Müslümanın öldürüldüğü minibüslü saldırıyı "terör saldırısı" olarak nitelendirdi

Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı London kentinde gerçekleşen ve bir minibüs şoförünün aracını kaldırımdaki yayaların üzerine sürdüğü saldırının, İslamofobik nedenlerle yapılmış olabileceği kaydedildi.

London Polis Şefi Steve Williams, düzenlenen basın toplantısında, dün gece gerçekleşen ve aynı aileden 4 kişinin öldüğü, 1 çocuğun ağır yaralandığı olaya ilişkin, "Kurbanların, İslam inancından dolayı bu saldırıda hedef alındığına inanıyoruz." dedi.

Dünya şokta... Kanadada katliam yaptı: Müslüman aileyi nefreti yüzünden yok etti
Saldırıda hayatını kaybeden aile

Saldırının kasıtlı bir eylem olduğuna inandıklarını kaydeden Williams, aynı aileden 4 kişinin hayatını kaybetmesini "yıkıcı bir kayıp" olarak niteledi, saldırı hakkında bilgisi olan vatandaşların yetkilileri aramaları çağrısında bulundu.

"BU, KANADA TOPRAĞINA YÖNELİK BİR TERÖR SALDIRISIDIR"

Haberin Devamı

Ülkenin ileri gelen Müslüman sivil toplum örgütlerinden Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (NCCM) tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada da, Müslüman aileye yönelik korkunç saldırıdan dolayı dehşete düşüldüğü kaydedilerek adalet çağrısında bulunuldu.

NCCM Başkanı Mustaa Farooq, "İddiaya göre bir adam arabasına bindi, yolda yürüyen Müslüman bir aileyi gördü ve yaşamayı hak etmediklerine karar verdi. Onları tanımıyordu. Bu, Kanada toprağına yönelik bir terör saldırısıdır ve bu şekilde ele alınmalıdır. Hükümeti, terör suçlamalarını göz önünde bulundurmak da dahil olmak üzere, saldırganı yasaların izin verdiği ölçüde yargılamaya çağırıyoruz." ifadelerini paylaştı.

Haberin Devamı

Farooq, 2017 yılında Quebec City'de 6 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı cami saldırısını hatırlatarak, Kanada'daki Müslümanların İslamofobik şiddete aşina hale geldiğini belirtti ve "İslamofobi nedeniyle bu ailenin kaybı uzun süre derinlere inecek bir acı olacak. Ama bu keder, bizim adaletten ve değişimden yana olduğumuzun zemini olsun." dedi.

AYNI AİLEDEN 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı London kentinde, dün gece, aracını kaldırımdaki yayaların üzerine süren minibüs sürücüsü, biri 15 yaşında kız çocuğu olmak üzere 4 kişinin ölümüne ve 9 yaşındaki bir erkek çocuğunun da ağır yaralanmasına neden oldu.

20 yaşında olduğu belirtilen Nathanial Veltman adlı sürücü, olayın gerçekleştiği yerden yaklaşık 6 kilometre uzakta Cherryhill Bulvarı'nda yakalanarak gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Bugün çıkarıldığı mahkemede Veltman hakkında, 4 cinayet ve bir cinayete teşebbüsten dava açıldığı, terörizm suçlamasının da davaya eklenebileceği bildirildi.

SALDIRI HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Kurbanlar, 74 ve 44 yaşlarında iki kadın, 46 yaşında bir erkek ve 15 yaşında bir genç kız. İsimleri, ailenin isteği doğrultusunda açıklanmadı. Polis, 9 yaşındaki bir çocuğun ciddi ancak hayati tehlike oluşturmayan yaralarla hastanede olduğunu belirtti.

Polis, saldırganın 20 yaşındaki Nathanial Veltman olduğunu açıkladı. Saldırganın, olay yerinden yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta bir alışveriş merkezinde olaysız bir şekilde tutuklandığı bildirildi.

Polis, görgü tanıklarına dayanarak, kamyonun kaldırıma çıktığını, aileyi ezdiğini ve sonra hızla uzaklaştığını bildirdi.

Dünya şokta... Kanadada katliam yaptı: Müslüman aileyi nefreti yüzünden yok etti
Yetkililer, Pazar günü yerel saatle 20:40 civarı siyah kamyonun Hyde Park Yolu'nda kaldırıma çıkarken görüldüğünde iyi hava ve yüksek görüş koşulları olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

CTV News'a konuşan görgü Paige Martin, "Her yerde koşan insanlar vardı" dedi. "Vatandaşlar ambulansları olay bölgesine doğru yönlendirmeye çalışıyordu. Çok sayıda el-kol işareti ve bağrış yaşandı."

Başkomiser Waight, şüphelinin herhangi bir aşırı sağ grupla bağlantısı olup olmadığının henüz bilinmediğini söyledi.

Waight, "Şüpheli ile kurbanlar arasında daha önce bilinen bir bağlantı olmadığını" belirterek, şüphelinin "zırh gibi görünen" bir yelek giydiğini de sözlerine ekledi.

2016 nüfus sayımı, Toronto'nun yaklaşık 200 kilometre güneybatısındaki bir şehir olan Londra'nın giderek daha fazla göçmen nüfus barındırdığını gösteriyor. Her 5 kişiden 1'i Kanada dışı doğumlu. Bölgenin en büyük azınlık grubunu Araplar oluşturuyor. Onları Güney Asyalılar takip ediyor.

TORONTO'DAKİ BENZER SALDIRIDA 10 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Ülkede benze bir olay da Toronto kentinde gerçekleşmişti.

Kentte 23 Nisan 2018'de, kiraladığı minibüsü kaldırımda yürüyenlerin üzerine süren Alek Minassiyan isimli Ermeni asıllı Kanadalı, 10 kişinin ölümüne ve 16 kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Toronto'nun yoğun iş bölgelerinden biri olan Yonge Caddesi'nde meydana gelen olay, "terörist araç çarpma saldırısı" şeklinde tanımlanmış ve olay "Kanada tarihindeki en ölümcül araç çarpma saldırısı" olarak kayıtlara geçmişti.

Olaydan sonra yakalanan Alek Minnasiyan, 10 kez birinci derece ve 16 kez ikinci derece cinayetten tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU: ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDAKİ MÜSLÜMANLAR, YANINIZDA OLDUĞUMUZU BİLİN

Kanada’nın London kentinde Müslüman bir ailenin üzerlerine araç sürülerek öldürülmesine tepkiler giderek büyüyor.

Başta Kanada Başbakanı Justin Trudeau olmak üzere ülkenin önde gelen siyasetçileri, olayı kınayan açıklamalarda bulundu.

Dünya şokta... Kanadada katliam yaptı: Müslüman aileyi nefreti yüzünden yok etti
Kanada'da minibüsle yayaların ezildiği saldırının İslamofobik nedenle yapılmış olabileceği açıklandı
Trudeau, saldırının ülke gündemine oturmasının ardından sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, haberi duyduğunda dehşete düştüğünü ifade etti.

London'dan gelen haberlerin kendisini dehşete düşürdüğünü belirten Trudeau, şunları kaydetti:

"Bu nefret eylemiyle terörize edilenlerin sevdikleri için buradayız. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan çocuk için de buradayız. Kalbimiz sizinle ve iyileşirken aklımızda olacaksınız. London'daki Müslüman cemaati ve ülkenin dört bir yanındaki Müslümanlar, yanınızda olduğumuzu bilin. İslamofobinin toplumumuzda yeri yoktur. Bu nefret sinsidir, alçakçadır ve durması gerekir.’’

"BÖYLE BİR İSLAMOFOBİK TERÖR EYLEMİNİN KANADA'DA YERİ YOKTUR"

Ana muhalefetteki Muhafazakar Partinin Lideri Erin O’Toole da olayı terör saldırısı olarak nitelendirdi.

O’Toole, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bir ailenin Müslüman inançları nedeniyle öldürülmesi korkunç ve yürek parçalayıcı. Bu tür aşağılık ve aşırı nefret kınanmalıdır. Böyle bir İslamofobik terör eyleminin Kanada'da yeri yoktur. Müslüman toplumun yanındayız.’’ ifadelerini kullandı.

Dünya şokta... Kanadada katliam yaptı: Müslüman aileyi nefreti yüzünden yok etti
Federal muhalefet partilerinden Yeni Demokrat Parti Lideri Jagmeet Singh de "Gelen haberler ürkütücü. Müslüman bir aile yürüyüşe çıktı ve inançları yüzünden öldürüldüler. Bu bir İslamofobi ve terör eylemidir. Müslüman aileler, dostlarımız ve komşularımızla her zamankinden daha fazla bu alçak nefrete karşı durmalıyız." paylaşımında bulundu.

Londra Müslümanlar Derneği Başkanı Saboor Khan ise ülkenin resmi yayın kuruluşu CBC'de yaptığı açıklamada, "Yıkıldım. Çocuklarımız için korkuyorum, topluluğum için korkuyorum, başörtüsü takan herkes, geleneksel Müslüman olarak giyinen herkes için korkuyorum. Bu bir terör eylemiydi ve gerçekten topluluğumuzu terörize etti." diye konuştu.

Öte yandan, London kentinde hayatını kaybeden 4 kişilik aile için bu gece bir anma töreni düzenlenecek.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!