Dünya basını: Türkiye'nin jesti AB'yi böldü

Güncelleme Tarihi:

Dünya basını: Türkiyenin jesti AByi böldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2006 10:50

Türkiye’nin Kıbrıs nedeniyle yaşanan krizin aşılması için yaptığı son hamle dünyanın kafasını karıştırdı. Öneriyi geniş biçimde tartışan dünya basını, Türkiye'nin önerisinin Avrupa Birliği ülkelerinde farklı tepkilere yol açtığını yazdı. Dünya basını, Ankara'nın son hamlesinin başarılı olup olamayacağı konusunda da kendi içinde ikiye bölündü.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, müzakerelerin devam etmesi için limanlar konusunda AB'ye yaptığı öneriye geniş yer veren yabancı basından başlıklar şöyle:

GUARDIAN: KARAR LİDERLER ZİRVESİNE KALABİLİR

İngiliz Guardian gazetesi Türkiye’nin önerisi konusunda AB Dışişleri Bakanları’nın pazartesi günü bir anlaşmaya varmaya çalışacağını, ancak kararın büyük ihtimalle AB liderlerine bırakılacağını belirtti. Haberde, Rumların öneriye karşı Türklerin elini havada bıraktığı yorumu yapıldı.

INDEPENDENT: TÜRKİYE’DEN SÜRPRİZ HAMLE

Independent gazetesi, Türkiye’nin liman hamlesiyle AB umutlarını canlı tuttuğu değerlendirmesi yaptığı haberinde, Türkiye’nin önerisi “sürpriz” olarak nitelendirdi. Haberde, yapılan jestin diplomatların kafasını karıştırdığı, çünkü önerinin yazılı değil sözlü yapıldığı kaydedildi.

FINANCIAL TIMES: FELAKETİ ÖNLEMEK İÇİN SON DAKİKADA UZATILAN ZEYTİN DALI

Haberin Devamı

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin AB'ye önerilerini "felaketi önlemek için son dakikada uzatılan zeytin dalı olarak" yorumladı. Gazetenin baş yazısında, "Türkiye ve AB'nin birbirlerine ihtiyaç duydukları" ifade edildi, "ufak tefek meselelerin bu önemli konuda Türkiye ile AB'nin arasına girmemesi gerektiği" belirtildi. "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu düşünceyle AB'ye zeytin dalı uzattığı" kaydedilen yazıda, "bu hareketle Kıbrıs üzerindeki atışmanın sona erdirilmesinin hedeflendiği" bildirildi.

"AB CÖMERTÇE CEVAP VERMELİ"

"Avrupa hükümetlerinin şimdi bu fırsatı değerlendirip, buna cömertçe karşılık vermesi gerektiği" vurgulanan yazıda, "aksi halde Avrupa bu uzağı göremeyen yaklaşımla müzakerelerin büyük bölümünü askıya alacak" uyarısında bulunuldu. "Türkiye'nin Rumlara liman ve havaalanlarını açmamakla suçlandığı" hatırlatılan baş yazıda, "Ankara'nın da AB'yi Rumların vetosu yüzünden KKTC'nin izolasyonuna son vermemekle suçladığı" görüşü dile getirildi.

"AB, RUMLARI ÇÖZÜME ZORLAMALI"

"AB hükümetlerinin Kıbrıs Rum kesimini çözüme zorlaması gerektiği" belirtilen yazdı, "2006 yılında BM askerlerinin AB sınırları içindeki bir bölgede devriye gezmesi son derece saçma. AB içindeki bir toplum olan Kıbrıslı Türklerin üyeliğin getirdiği haklardan yararlanmıyor olmaları akıl alacak gibi değil. Başbakan Erdoğan dünkü adımla ülkesi için son derece hassas bir konudaki tavrını yumuşattı. Felaketi önleyebilmek için AB'nin de ona doğru adım atması gerekir" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Dünya basını: Türkiyenin jesti AByi böldü
 Economist: Türkiye'nin yolu  giderek uzuyor.
THE ECONOMIST: ENGELLER YILDIRICI

İngiliz The Economist dergisi, "Giderek Uzayan Yol" başlıklı makalesinde, "Türkiye'nin AB üyeliğinin önündeki engellerin her zamankinden daha yıldırıcı bir hal aldığını" yazdı. Bir Türk diplomatın, "Önce ellerimizi bağladılar, şimdi de bacaklarımızı bağlayacaklar" sözlerine yer verilen makalede, "AB liderlerinin önümüzdeki hafta yapacakları zirvenin Türkiye tartışmalarına sahne olacağı" belirtildi.
   
"Sonuç ne olursa olsun, Türkiye'nin AB'nin ilk, büyük çoğunluğu Müslüman üyesi olma amacı hiç bu kadar solgun görünmemişti" ifadesi kullanılan makalede, "Türkiye'nin gecikmiş üyelik müzakerelerinin 15 ay önce büyük kutlamalarla başladığı, bir Türk gazetesinin, müzakerelerin başladığı gün 'Merhaba Avrupa' manşetiyle çıktığı" hatırlatıldı.

Haberin Devamı

YUNAN BASINI: ÖNERİ TUZAK İÇERİYOR

Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili olarak AB'ye sunduğu önerilere geniş yer veren Yunan basını, "Türkiye'nin girişiminin ilk bakışta olumlu ve sıcak karşılanmakla birlikte, sonradan çok sayıda tuzak içerdiğinin anlaşıldığı" değerlendirmesinde bulundu.

Yunan basını, Türkiye'nin Finlandiya dönem başkanlığı, İngiltere ve AB Komisyonunun desteğiyle gündeme getirdiği ve gerek Rum gerekse Yunan taraflarını şaşırtan önerilerinin, ilk başta Lefkoşa (Rum kesimi) ile Atina olmak üzere, Hollanda, Fransa ve İsveç tarafından reddedildiğini yazdı.

Türkiye'nin önerilerini sözlü olarak Finlandiya dönem başkanlığına ilettiğini kaydeden Yunan basını, bunun diplomatik bir manevra olduğunu, Türkiye'nin bu girişimiyle önemli bir iyi niyet jestinde bulunduğu izlenimini yaratmaya çalıştığını savundu.

Haberin Devamı

"Önerilerin aslında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün daha önce gündeme getirdiği 10 maddelik öneri paketinin tekrarı olmasına rağmen, Atina ile Rum Yönetimini uykuda yakaladığını" belirten Yunan basını, “Önerilerin Brüksel dahil olmak üzere birçok Avrupa başkenti tarafından olumlu karşılanmasının, Ankara'nın çok sayıda üye ülkeyle doğrudan temasları olduğunu ortaya koyduğunu, öte yandan AB dönem başkanlığının ilgili üye ülkelerin arkasından aday bir ülke ile müzakerelerde bulunduğunu gözler önüne serdiğini” yazdı.

"GİRİŞİM HAVADA KALDI"

"Türkiye'nin, iyi niyet olarak yorumlanmasını beklediği sansasyonel girişiminin havada kaldığını" kaydeden Yunan basını, "Bunun kötü düzenlenen bir şark pazarlığı olduğunun birkaç saat içinde ortaya çıktığını, AB tarihinde ilk kez görülen siyasi bir sahtekarlık olduğunu" öne sürdü.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, Finlandiya'nın tam desteğiyle doğum halinde olan, “işgal altındaki toprakların” tanınmasını öngören girişiminin, "Atina tarafından zehir, Rum Yönetimi tarafındansa bazukayla durdurulduğunu" yazan Yunan basını, ilk olumlu tepkiler sonrasında birçok üye ülkenin önerilere yönelik çekincelerini ortaya koyduklarını belirtti.

LIBERATION: ANKARA KAPILARINI RUMLARA AÇIYOR

Fransa’da yayınlanan Liberation gazetesi, Türk yetkililerinin AB’yi yatıştırmak için ilk jesti yaptığını belirterek “Ankara kapılarını Rumlara açıyor” dedi. Gazete, Ankara’nın AB’den karşı jesti beklediğini de yazdı.

LE MONDE: TÜRKİYE JEST YAPARAK AVRUPALILARI BÖLECEK

Fransız Le Monde gazetesi, “Türkiye Kıbrıs konusunda bir jest yaparak Avrupalıları bölecek” başlığını kullandı. Gazete, Türkiye’nin önerisi ile AB’de yarattığı tartışmayı aydınlatmak için da hiç bir şey yapmadığını öne sürdü.

LES ECHOS: AB TEHDİDİNİN KARŞISINDA KÜÇÜK TAVİZ

Fransız ekonomi gazetesi Les Echos, “AB üyelik müzakerelerini canlandırmaya yönelik Türk tavizi” başlıklı haberinde müzakerelerin askıya alınması tehdidinin karşısında Türkiye’nin “küçük bir taviz” verdiğini öne sürdü.

LE FIGARO: TÜRK ÖNERİSİ AB’NİN PLANLARINI ALT ÜST ETTİ

Fransa’nın muhafazakar gazetesi Le Figaro, AB’nin Türkiye’nin önerisini “ihtiyatlı” bir biçimde karşıladığını belirterek “Önerisi ile Türkiye AB’nin planlarını son dakikada alt üst etti” görüşünü dile getirdi.

DIE WELT: ANKARA'NIN TEKLİFİ AB İÇİN YETERLİ DEĞİL

Alman Die Welt gazetesi, "Ankara'nın teklifi AB için yeterli değil" başlığıyla verdiği haberde, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun, Türkiye'nin önerisini önemli bir adım olarak takdir etmesine rağmen AB dönem başkanı olan Finlandiya'nin öneriyi yetersiz bulduğunu yazdı.
   
FAZ: TÜRKİYE BİR ADIM YAKLAŞTI

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, "Türkiye AB'ye küçük bir adım yaklaştı" başlığıyla yayımladığı haber-yorumda, AB'nin, üyelik müzakerelerinin kesilmesine yönelik Türkiye'ye yaptığı "tehditlerin" etkisini göstermeye başladığını savundu. Yorumda, Brüksel'in öneriyi her halükarda bir iyi niyet adımı olarak değerlendirmesine rağmen, Türkiye'deki muhalefet partilerinin Türk hükümetinin önerisine yoğun tepki gösterdikleri belirtildi.
   
LV: TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİ YETERSİZ

Leipziger Volkszeitung gazetesi ise "Türkiye'nin önerisinin yetersiz olduğu, AB'ye girebilmesi için Kıbrıs Rum yönetimini şartsız olarak tanıması gerektiği" yorumunu yaptı.
   
WZ: ÖNERİ OLUMLU

Westdeutsche Zeitung gazetesi, "Türk hükümetinin önerisinin olumlu olmasına rağmen, bir pazarda olduğu gibi Kıbrıs konusunda pazarlık yapılamayacağını" yazdı.
   
Tageszeitung gazetesinin bir yorumunda, "Türkiye'nin önerisinin, AB içinde Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesini destekleyenleri güçlendirmeye yönelik olduğu" ifade edilerek, "Türkiye'yi bu konuda destekleyenlerin başında İngiltere, İspanya, Finlandiya ve İsveç'in geldiği" kaydedildi.

Nürnberger Nachrichten gazetesi, "Türkiye'ye Ankara ek protokolünü uygulaması ve AB standartlarına uyması için daha fazla zaman verilmesi gerektiğini" belirtti.

EL PAIS: AB ÖNERİ OLUMLU BİR ADIM OLARAK GÖRDÜ

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais, AB’nin Türkiye’nin önerisini “yetersiz” olduğunu söylemekle birlikte “olumlu bir adım” olarak nitelendirdiğini yazdı.

EL MUNDO: TÜRKİYE AB ÜYELİĞİ ÜZERİNDEKİ BLOKAJI KALDIRDI

İspanyol El Mundo gazetesi Türkiye’nin AB’nin koşullarından birini yerine getirerek limanlarını Rum Kesimi’ne açmayı kabul ettiğini, böylece AB üyeliği üzerindeki blokajı kaldırdığı yorumunu yaptı.

LE SOIR: TÜRK ÖNERİSİ RUMLARCA HEMEN REDDEDİLDİ

Belçika’da yayınlanan Le Soir, “Türk adımı Kıbrıs için (Rumlar) yeterli değil” başlığını kullandığı haberinde Türkiye’nin önerisinin Rumlar tarafından hemen reddedildiğine dikkat çekti.

HOLLANDA BASINI: TÜRKİYE'NİN ÖNERİLERİ DİKKATE DEĞER

Türkiye'nin AB'ye önerileriyle ilgili gelişme ve yorumlar, Hollanda basınında da yer aldı. Gazeteler, Türkiye'nin son önerilerinin, yeterli bulunmadığı ve üye ülkeler arasında, Türkiye hakkındaki ayrılık ve yaklaşım farklılıklarını artırdığı görüşünü öne çıkardı. Önerilerin en önce Kıbrıslı Rumlar ve Yunanistan tarafından reddedildiği belirtilen haberlerde, Dönem Başkanı Finlandiya'nın da önerileri yeterli bulmamakla birlikte istenilen koşulların kısmen yerine getirilmesi açısından üzerinde durulmaya değer gördüğü belirtildi.
   
"AB'DE GÖRÜŞ AYRILIĞI ARTI"

Müzakere sürecinin kısmen dondurulmasının önlenmesi çerçevesinde getirildiği ifade edilen önerilerin, üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarını artırdığı öne sürüldü. Önerilerin, İsveç İtalya, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerin "görüşmelerin devamı için yeni bir şans ve önemli bir adım" olarak değerlendirmelerine karşılık, başta Yunanistan, Almanya, Fransa gibi üye ülkelerin, Türkiye'ye karşı komisyonun önerisinden daha sert önlemlerden yana ve daha çok beklenti içinde oldukları ifade edildi.

TAGEBLATT: TÜRKİYE JEST YAPTI

Lüksemburg gazetesi Tageblatt, “Türkiye bir jest yaptı ancak AB için yeterli olacak mı?” değerlendirmesini yaptı. Gazete, Türkiye’nin jestinin Rumlar tarafından reddedildiğine işaret etti.

NEW YORK TIMES: TÜRKİYE’DEN KIBRIS GERİLİMİ KONUSUNDA HAMLE

Amerikan New York Times gazetesi, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki gerilimin azalması için bir hamle yaptığını belirtti. Haberde ancak önerinin AB içindeki bölünmeyi hafifletme konusunda çok az etkili olduğu ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!