Düğümü Türk partisi çözecek: Komşu 2 yılda 5’inci kez sandığa gitti

Güncelleme Tarihi:

Düğümü Türk partisi çözecek: Komşu 2 yılda 5’inci kez sandığa gitti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2023 07:00

Bulgaristan’da halk, iki yılda 5’inci kez sandık başına gitti. AB ve NATO üyesi olsa da, tarihsel olarak Rusya ile de güçlü bağları bulunan ülkede seçimin anahtarı Türk partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) elinde.

Haberin Devamı

Dün 6.5 milyon nüfuslu Bulgaristan, yolsuzlukla suçlanan eski Başbakan Boyko Borisov’un koltuğunu kaybettiği 2021’den bu yana beşinci kez sandık başına gitti. Daha önceki seçimlerde 240 sandalyeli parlamentoda hiçbir partinin 121 yeter sayısına ulaşamaması nedeniyle ülkede hükümet kurulamazken, dünkü seçimlerin ardından sandık çıkış anketleri de yine hiçbir siyasi parti ya da cephenin tek başına iktidar olamayacağına işaret etti.

YURTDIŞI BEKLENİYOR

Yurt dışından gelecek oylarla birlikte resmi sonuçları 7 Nisan’da açıklanacak seçimlerin sandık çıkış anketlerine göre Bulgaristan parlamentosunda en az 5 siyasi güç yer alacak. Çıkış anketlerine göre, Avrupa Birliği ve NATO yanlısı Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) koalisyonu oyların yüzde 25.3’ünü alarak birinci sırada yer aldı. Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi yüzde 24.7 oy oranıyla ikinci parti olurken, Rusya yanlısı popülist Yeniden Doğuş yüzde 14.2 ile üçüncü ve Türklerin desteklediği HÖH 13.1 ile dördüncü parti oldu. Bulgaristan Sosyalist Partisi ise oyların yüzde 9.9’unu alarak parlamentoya girdi. Öte yandan yurtdışı oylarının da eklenmesinin ardından HÖH’ün üçüncü parti olması bekleniyor.

Haberin Devamı

KOALİSYON HESAPLARI

Türklerin desteklediği HÖH, yeni bir erken seçim sürecinden kaçınmak için kilit önemde. Son seçimde meclise 36 vekil sokarak üçüncü olan HÖH, ilk sonuçlara göre 38 vekile ulaşmayı başardı. Dünkü seçim öncesi meclisteki tablo ancak 3 partili bir koalisyona imkân verirken şimdi hesaplar, HÖH’ün 40’ı aşması halinde iki partili koalisyon kurulabileceği yönünde. Petkov, kendisinin de bizzat yer aldığı protestoların hedefi olan GERB ile çalışmaya kapıyı kapatıyor. 121 sayısı bulunursa masada bir GERB-HÖH ya da PP-HÖH ittifakı var. HÖH lideri Mustafa Karadayı daha önce Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “kırmızı çizgileri olmadığını” vurgulayarak, tüm partiler ile işbirliğine açık olduklarını kaydetmişti. Türkiye’de çifte vatandaşlık sahibi yaklaşık 300 bin seçmenin erken genel seçimlere katılabilmeleri için 23 ilde 162 sandık kurulmuştu.

Haberin Devamı

5 MADDEDE BULGARİSTAN KÜNYESİ

- Ülkede yüksek enflasyon ve düşük gelirlerin yanı sıra en büyük problemlerden biri rüşvet. Tıp, eğitim, polis ve medya dahil yaşamın pek çok alanında rüşvet yaygın durumda.

- Bulgarlar, kendi topraklarında icat edildiğini iddia ettikleri Kiril alfabesini kullanıyorlar.

- Nüfusun yüzde 13’ü etnik Türkler ve Müslümanlardan oluşuyor.

- Ülke Kiril alfabesi dışında yoğurdun da mucidi olduğunu savunuyor. Hatta yoğurt yapımında kullanılan bakteriye “Lactobacillus bulgaricus” adını vermişler.

- Bulgaristan yoğurt dışında gül yağı ihracatında da Türkiye ile rekabet ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!