Dördüncü nükleer esrar

Güncelleme Tarihi:

Dördüncü nükleer esrar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2010 00:00

Nükleer programıyla Batı’nın tepkisini çeken İran’da dün ülkenin önde gelen nükleer fizikçilerinden Prof. Mesud Ali Muhammedi’ye yönelik suikast düzenlendi.

Haberin Devamı

NÜKLEER FİZİKÇİYE BOMBALI SALDIRI

İran, reformcu kanatta yer alan bilim adamına yönelik saldırıdan “Siyonist ve Amerikalı ajanları” sorumlu tuttu. Ali Rıza Asgari, Ardeşir Hasanpur, Şahram Amiri’nin ardından dördüncü nükleer esrar.

İRAN’ın başkenti Tahran’da dün sabah gerçekleştirilen bombalı saldırıda, nükleer fizik dalında uzman ve üniversite öğretim görevlisi Prof.Mesud Ali Muhammedi öldü.
Tahran Üniversitesi ve Malik Eşter Üniversitesi öğretim üyesi olan Muhammedi (50), başkentteki evinin önünde bir motosiklete yerleştirilen bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu hayatını kaybetti. Patlamanın şiddetiyle çevre bina ve araçlarda hasar meydana gelirken, molozlar 50 metrelik bir alana yayıldı.
Tahran Genel Savcısı Abbas Caferi Devletabadi saldırıyla ilgili olarak, “Prof.Muhammedi, nükleer enerji uzmanıydı. Saldırıyı gerçekleştirenler ya da herhangi bir zanlı henüz yakalanmış değil” dedi. Saldırının sebebi ve hedefinin şimdilik bilinmediğini belirten Devletabadi, olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü söyledi.
İsrail ve ABD’ye suçlama       
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Muhammedi’nin bombalı saldırıda öldürülmesinin arkasında ABD ve İsrail’in bulunduğuna dair ipuçları olduğunu söyledi. Mihmanperest, şöyle konuştu:
“İlk bilgiler, terör saldırısının arkasında ABD, siyonist İsrail ve onların yerli işbirlikçilerinden oluşan şer üçgeninin olduğunu ortaya koyuyor. Atom uzmanlarının bu tür terör saldırılarıyla ortadan kaldırılması, bilim ve teknolojideki gelişmeyi durduramayacak. Yeni nesil, ilim ve kültür ateşinin sönmesine izin vermeyecek. Saldırıyı şiddetle kınıyoruz.”
Saldırıyı üstlendiler
Fars Haber Ajansı, bombalı saldırıyı yurt dışında faaliyet gösteren İran Monarşi Grubu’nun üstlendiğini öne sürdü. Ajans, bu bilgiyi nereden ve nasıl aldığını açıklamadı.
Prof.Muhammedi’nin İran nükleer programında görevli olup olmadığı konusu henüz aydınlanmamakla birlikte, iktidar ile muhalefet arasındaki gerginliğin dorukta olduğu bir dönemde hedefin dikkatle seçildiği ifade ediliyor. İngiliz Reuters ajansı, saldırının zamanlamasına dikkat çekerken, Prof.Muhammedi’nin muhalefet destekçisi ve nükleer fizik uzmanı olması nedeniyle, dünkü eylemle bir taşla iki kuş vurulmaya çalışıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Esrarengiz olaylar zinciri

Haberin Devamı

1-Mesud Ali Muhammedi: Muhammedi’nin bombalı saldırıyla yaşamını yitirmesi, diğer üç nükleer bilimciden ikisinin gizemli bir biçimde kaybolmasını ve birinin de ölümünü yeniden gündeme taşıdı.
2-Ali Rıza Asgari: Eski Savunma Bakan Yardımcısı, emekli general Ali Rıza Asgari, 2007’de Türkiye’de kayboldu. İran, nükleer sırlara sahip generalin Batılı ajanlarca kaçırıldığını savunuyor.
3-Ardeşir Hüseyinpur: İranlı nükleer bilimci Ardeşir Hüseyinpur, 2007 yılında evinde gaz zehirlenmesinden öldü. İran, olaydan İsrail gizli servisi Mossad’ı sorumlu tuttu.
4-Şahram Amiri: Nükleer bilimci Şahram Amiri, geçen Haziran’da umre için gittiği Mekke’de kayıplara karıştı. İran, S. Arabistan’ı, Amiri’yi ABD’ye teslim etmekle suçluyor.

Haberin Devamı

Muhalefet yanlısıydı

 BOMBALI saldırıya kurban giden nükleer fizikçi Prof.Mesud Ali Muhammedi’nin seçimlerden önce muhalefete destek verdiği ortaya çıktı. Muhammedi’nin ismi, Haziran ayında yapılan devlet başkanı seçiminden önce muhalif aday Mir Hüseyin Musevi’ye destek veren 240 üniversite öğretim üyesinin arasında yer alıyor.
Muhammedi’nin görev yaptığı Tahran Üniversitesi, muhalefete destek veren öğrencilerin gösteri yaptığı merkezlerden biri durumunda.
Çelişkili açıklama
Bununla birlikte devlet TV’si, Muhammedi’nin İslam Devrimi’nin sıkı bir destekçisi olduğunu iddia etti. Fars Haber Ajansı da Muhammedi’nin 2003 yılına dek Devrim Muhafızları ile birlikte çalıştığını savundu. Ancak muhalif web sitelerinin tümü, Muhammedi’nin reformcu ve muhalefetin destekçisi olduğu görüşünde birleşiyor.

Haberin Devamı

İran’dan nükleer anlaşma önerisi

İRAN, Batı’ya, elindeki 1200 kg’lik hafif zenginleştirilmiş uranyumun (LEU) ilk partisi 400 kg. olmak üzere Türkiye’ye yollanması yolunda öneri yaptı.
İnternet haber sitesi Politico’nun haberine göre, Tahran Araştırma Reaktörü Önerisi (TRR) İran’ın 1200 kg. LEU’yu Rusya ve Fransa’ya göndermesi, karşılığında ise Fransa’nın tıbbi alanda kullanılmak üzere İran’a nükleer yakıt tedarik etmesini öngörüyor. Politico’ya göre, İran’ın Türkiye önerisi, Batı’nın öne sürdüğü kilit şartı karşılayacak nitelikte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!