Densiz Başbakan

Güncelleme Tarihi:

Densiz Başbakan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'in Türkiye'yi kastederek, ‘İşkence uygulayan bir ülkeden gelen temsilcinin AB masasında oturması mümkün değildir’ sözleri AB liderleri tarafından da ‘zamansız ve gereksiz’ bulundu.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'in, Alman Haber Ajansı dpa'ya verdiği demeçte Türkiye'yi ‘işkenceci’ diye nitelemesi, Ankara'ya bomba gibi düştü. Başbakan Mesut Yılmaz'ı Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı sıfatıyla Lüksemburg'da ağırladıktan bir gün sonra, diplomatik teamüllere aykırı, çirkin ifadelerle Türkiye'yi eleştiren Juncker sadece Ankara'nın değil, AB'deki meslektaşlarının da tepkisini çekti.

Fransız basın mensuplarının aldığı haberlere göre Juncker, Lüksemburg'da dün başlayan zirve sırasında diğer AB liderlerinin sitemleriyle karşılaştı. Türkiye'ye verilecek Avrupa perspektifiyle ilgili uygun bir formül arandığı böylesine hassas bir dönemde sarfedilen bu sözlerin ‘‘zamansız ve gereksiz’’ olduğu belirtildi. Bazı liderlerden daha sert dozda uyarı alan Juncker'in bu hatasını tamir etmeye söz verdiği öğrenildi.

Juncker'in dpa muhabiri Heinz-Peter Dietrich'e verdiği demeç, Lüksemburg'da Almanca olarak yayınlanan Luxemburger Wort Gazetesi'nin dünkü sayısında yer aldı. Aynı zamanda bu gazetenin muhabiri olan Dietrich'in haberine göre Juncker, Türkiye'nin AB üyeliği için onlarca yıl geçmesi, öncelikle belirli şartları yerine getirmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: ‘Türkiye’nin öncelikle komşusu Yunanistan'la sorunlarını çözmek üzere Lahey Adalet Divanı'na gitmesi lâzım. Ayrıca Kıbrıs'ın (Rum Kesimi) tam üyeliğiyle ilgili olumsuz tutumunu da gözden geçirmeli. Çünkü hem Kıbrıs'ın üyelik görüşmelerini önlemeye çalışmak, hem de bu ülkeyi askeri tehdit altında tutmak olmaz. Son olarak da insan hakları sorunu var. Bu sorunun 3-5 yılda çözümleneceğini sanmıyorum. İşkence uygulayan bir ülkeden gelen temsilcinin AB masasında oturması mümkün değildir.'

BOYKOT ŞAŞKINLIĞI

Öte yandan Başbakan Mesut Yılmaz'ın, Türkiye'ye diğer üye adayı ülkelerle aynı statüyü vermeyen AB'yi protesto amacıyla zirve sonrasında verilecek yemeği boykot etmesi şaşkınlık yarattı. Türkiye'nin kendisini farklı hissetmemesi için AB liderleriyle birlikte yemeğe davet edilen Yılmaz'ın bu tavrı üzerine AB'de formül telaşı başladı.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jacques Poos önce Yılmaz'ın yemeği boykot haberini doğrulamadı ve gazetecilerin sorularını ‘Umudum var’ diye cevapladı. Poos, Türkiye'ye vereceklerinin fazlasını verdiklerini belirterek, ‘Bundan fazla birşey yapamazdım. Yılmaz’a yemek daveti hala geçerlidir, değişiklik yok. Ben Türk Başbakanı'nın geleceği umudunu taşıyorum' şeklinde konuştu. Poos Türkiye'ye ‘Avrupa perspektifi’ verdiklerini belirterek, ‘Türk yetkililer, hazırladığımız formülden pek tatmin olmadılar, fakat insan hakları, Kürt, Yunanistan ve Kıbrıs sorunu var. Daha fazlasını veremezdik’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!