Deneyleri ilerletmek yasak: Yapay insan embriyosu üretildi

Güncelleme Tarihi:

Deneyleri ilerletmek yasak: Yapay insan embriyosu üretildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 07:00

Bilim insanları kök hücreleri kullanarak sentetik insan embriyosu üretmeyi başardı. Yumurta veya sperm ihtiyacını ortadan kaldıran çığır açan gelişme, Cambrigde ve California Institute of Tecnology’den bilim insanlarının yürüttüğü ortak çalışmayla gerçekleşti.

Haberin Devamı

Yapay embriyoların, genetik bozukluklar ve tekrarlayan düşüklerin nedenlerini tespitte önemli bir adım olduğuna inanılırken, çalışma aynı zamanda ciddi etik ve yasal sorunları da gündeme getiriyor.

UYGULAMA ALANI VAR MI

Gelişmeyi, her iki üniversitede de çalışmalar yürüten Prof. Magdalena Zernicka-Goetz Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği’nin Boston’daki toplantısında duyurdu. Kök hücrelerin yeniden programlanmasıyla insan embriyosu benzeri modeller üretebildiklerini söyleyen Zernicka-Goetz, embriyoların 14 günlük gelişimin ötesinde bir aşamaya kadar olgunlaştığını belirtti. Çalışmanın sonuçları henüz bilimsel bir dergide yayınlanmasa da Zernicka-Goetz, oluşturulan modelin yumurta ve spermin öncü hücreleri olan primordial hücrelerin varlığını gösterdiğini belirtiyor. Öte yandan sentetik embriyoların kısa vadede klinik ortamda kullanılması beklenmiyor.

Haberin Devamı

ETİK VE YASAL SORUNLAR

Bunun temel sebeplerinden biri, insan embriyoları üzerinde yapılan çalışmalara ilişkin etik ve yasal sorunlar. Yapay embriyoları bir hastanın rahmine yerleştirmek mevcut kanunlara göre suç. Ayrıca yapay embriyoların laboratuvarda 14 günlük yasal sınır içinde yetiştirilebilmesi nedeniyle, bunların ilk aşamanın ötesinde olgunlaşma potansiyeline sahip olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor.

 

BAKMADAN GEÇME!