Demiryolunda zincirleme kaza

Güncelleme Tarihi:

Demiryolunda zincirleme kaza
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2001 00:00


Haberin Devamı

Kötü hava koşulları nedeniyle yoldan savrulan Land Rover cip, 140 yolcu taşıyan trene çarptı. Saatte 200 km. hızla giden yolcu treni raydan çıkarak karşı yönden gelen yük trenine çarptı. Zincirleme kazada 15 yolcu hayatını kaybetti.

İngiltere'nin kuzeyindeki Selby kasabası yakınlarında dün sabah iki trenin çarpışmasında ilk belirlemelere göre 15 kişi can verdi ve çoğu ağır 50 kişi yaralandı. Son yılların en korkunç tren kazasının enkazında kurtarılmayı bekleyenler olduğu ve ölü sayısının artmasından endişe edildiği haber verildi. Başbakan Tony Blair, demiryollarındaki kaostan, özelleştirmeyi gerçekleştiren Muhafazakar Parti iktidarını sorumlu tuttu.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, olay yerel saatle 06:12'de meydana geldi. Newcastle'dan Londra'ya gitmekte olan, Great North Eastern Railways (GNER) firmasının treninde 140 yolcu bulunuyordu. Kötü hava koşulları nedeniyle savrulan bir Land Rover cip, yolcu trenine çarptı ve saatte 200 km hızla giden tren, karşı yönden gelen, kömür taşıyan yük trenine bindirdi.

En az 100 itfaiye görevlisi demir yığınlarının dört bir yana dağıldığı tren enkazını kaldırma çalışmalarını sürdürüyor. Hurdaya dönen vagonlardan sesler geldiği belirtilirken, ambulanslar perişan, şok geçirmiş yaralıları çevre hastanelere taşıyor ve 30'nun durumunun ciddi olduğu kaydediliyor.

Kurtulanlardan 22 yaşındaki Janine Edwards kaza anını şöyle aktardı: ‘‘Çığlıklar duydum ve ışıklar sönüverdi. Önümdeki masaya tutundum ve muazzam bir gürültü koptu. Vagonum yan yattı ve şanslıydım. Hala yerimdeydim ve masaya yapışmıştım. Karşımdaki adam kan revan içindeydi, pencerenin pervazı çarpmış, camlar tuzla buz olmuştu. İlk üç vagon diğerlerinden ayrılmıştı. Bir vagon demiryolunun yanındaki tarladaydı. Yük treninin ön kısmı tamamen raydan çıkmıştı, yan yatmıştı ve evin arka bahçesine girip, bir karavanı ezmişti’’

Son kaza İngiltere'nin baş ağrılarında demiryollarındaki sorunları yeniden gündeme getirdi. Son üç yıldaki kazalarda en az 40 kişi öldü ve bunlardan en kanlısı 5 Ekim 1999'da Paddington'da iki trenin çarpışmasında 31 kişinin can verdiği kazaydı. Kazalara karşı hız sınırlaması gibi önlemler getirilmesinin de sorunlara çare olamadığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!