Davutoğlu'dan BM ve NATO'ya Suriye telefonu

Güncelleme Tarihi:

Davutoğludan BM ve NATOya Suriye telefonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2014 11:24

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, angajman kurallarına aykırı davranarak Türkiye Hava Sahası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle Hatay’ın Yayladağı ilçesi yakınlarında Suriye’ye ait bir savaş uçağının düşürülmesinden sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’i telefonla arayarak bilgilendirdi.

Haberin Devamı

Davutoğlu dün geç saatlerde gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Suriye rejiminden Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik tehdit ve saldırılar gelmesi halinde uluslararası hukuk ve meşru müdafaa hakkı çerçevesinde tüm önlemleri alarak gereken yanıtı kararlılıkla vereceğini muhataplarına iletti. Davutoğlu, “Suriye tarafına Türk Ordusu’nun kararlılığının sınamamasını temenni ve tavsiye ediyorum” dedi.

NOTAYLA DA UYARILMIŞ
Bu arada Türkiye’nin, sınır boyunca devam eden çatışmalar nedeniyle bölgede uçuş yapan Suriye savaş uçaklarının angajman kurallarını ihlal etmemesi için Şam rejimini diplomatik yoldan da uyardığı ortaya çıktı.

Türkiye'nin bu uyarısı Dışişleri Bakanlığı'nca dün geç saatlerde yapılan açıklamaya da yansıdı. Bakanlık açıklamasında şu ifadeler dikkat çekti:

Haberin Devamı

"Suriye'de rejim hava araçları çeşitli zamanlarda, iki ülke arasındaki protokolün “taraflarca, karşı taraf hava sınırının kendi uçaklarınca ihlalini önleyecek her türlü tedbirin alınacağı, uçaklarının hudut hattına 5 kilometreden fazla yaklaşmasının önleneceği” yönündeki 15. maddesi hükmü hilafına aykırı hareket etmişlerdir. Suriye rejimi her defasında İstanbul'daki Başkonsolosluğu vasıtasıyla tarafımızdan notayla uyarılmış ve ihlallerin devamı halinde gerekli tedbirlerin alınmasında tereddüt edilmeyeceği bildirilmişti."

BAKMADAN GEÇME!