Danimarka’da Yeni Caminin açılışı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Danimarka’da Yeni Caminin açılışı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 11:17

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın 100 kilometre güneybatısındaki Slagelse kentinde Türkiye kökenli vatandaşlar tarafından alınan ve tadilatı tamamlanan Türk Diyanet Vakfına bağlı caminin açılışı yapıldı.

Haberin Devamı

Danimarka’da Yeni Caminin açılışı yapıldı

AÇILIŞA Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Hüseyin Gültekin, Slagelse Yeni Camii Dernek Başkanı Bilal Bıyık ve çok sayıda vatandaş katıldı. Caminin erkekler ve kadınlar girişlerine kurulan kırmızı kurdeleler dualar eşliğinde kesilirken, tören sırasında 1453 grubu da ilahiler okudu. Dernek Başkanı Bıyık, törende yaptığı konuşmada sevinç gözyaşları döktü. Konuşmasına caminin kadın kollarına teşekkür ederek başlayan Bıyık, kadın kollarının kendilerini bir arada tuttuğunu, gece-gündüz cami için çalıştıklarını söyledi. Gençlere de seslenen Bilal Bıyık, “Beraberliğimizi devam ettirelim, bizden sonraki nesillere daha güzel bir ortam hazırlayalım. Buraya sahip çıkın. Önemli olan bu mekanların içini doldurmak” dedi.

Haberin Devamı

Danimarka’da Yeni Caminin açılışı yapıldı

İLK NAMAZI KILDIRDI

Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Gültekin de camilerin önemine ilişkin konuşma yaptı ve ilk namazı kıldırdı. Külliye şeklinde inşa edilen yeni caminin tüm toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir yer olduğunu belirten Gültekin, şöyle konuştu: “Camiler ilk alındığı zaman ihtiyaca binaen sadece namaz kılınabilecek yerler olarak düşünülmüş. Bir de cemaatimizin gelip vakit geçirebileceği lokal kısmı tanzim edilmiş ama günümüz şartlarında o camiler ihtiyacımızı karşılamıyor. Kadınlarımıza, çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik külliye, kültür merkezi şeklinde camilere ihtiyacımız var. Danimarka Türk Diyanet Vakfının öncülüğünde ülkede sıfırdan camiler inşa ediliyor ya da binalar satın alınıp camiye dönüştürülüyor. Son dönemde çok şükür bayağı bir hizmetimiz var bu yönde.”

‘YABANCI KARŞITLARI BİZİ İSTEMİYOR’

Slagelse Yeni Cami Dernek Başkanı Bıyık da yabancı karşıtı Danimarkalıların kendilerini istemediğini ancak makul düşünen Danimarkalılarla hiçbir sorun yaşamadıklarını söyledi. Caminin bulunduğu binanın ibadethane olarak kullanılmasına ilişkin iznin Danimarkalı bir firma aracılığıyla alındığını belirten Bıyık, yaklaşık bir yıldır caminin açılışı için uğraştıklarını kaydetti. Bıyık, “Hep beraber çok emek verdik ve böyle güzel bir mekan yaptık. Yönetim kurulu olarak, tüm Slagelse toplumu olarak böyle bir yere kavuştuğumuz için çok mutluyuz. Herkesi kucaklayacak, toplumu birleştirecek bir mekan elde ettik. İnşallah burasını doldururuz ve iyi bir şekilde kullanabiliriz” diye konuştu.
Slagelse Yeni Cami, 10 bin metrekarelik arsa üzerinde kurulu, biri 2 bin 500 metrekare, diğeri de bin metrekare olmak üzere toplam 3 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip iki binadan oluşuyor. Camide, 600 metrekarelik bölüm ibadet için ayrılmış. Çok amaçlı kullanım hedeflenen caminin konferans salonu, toplantı odaları, derslikleri, mutfağı ve toplu iftar yapılabilecek salonları da bulunuyor. Gelecekte camiye gençler için bir spor salonunun yapılması da planlanıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!