Danimarka ile 'Hedegaard' krizi

Güncelleme Tarihi:

Danimarka ile Hedegaard krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2014 13:27

Danimarka'da İslam dini ve Müslümanlara karşı ağır eleştirileriyle tanınan gazeteci Lars Hedegaard'ı öldürme girişiminde bulunan zanlının Türkiye'de tutuklu iken serbest bırakıldığı iddialarına tepkiler sürüyor. Danimarkalı siyasetçiler Türkiye ile ilişkilerin dondurulması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Berlingske gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye nota verildiğini doğrularken; Danimarka Halk Partisi Dış Politika Sözcüsü Sören Espersen, "NATO'da müttefik olduğumuz bir ülke nasıl böyle bir şey yapar. Türkiye NATO'dan atılmalı ve AB'ye girme şansı ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

DUYUM ALDIĞINI İDDİA ETMİŞTİ
Danimarkalı avukat Thorkild Höjer, başkent Kopenhag’da 5 Şubat 2013 tarihinde Özgür Yazarlar Birliği Başkanı Lars Hedegaard’a evinde saldırıda bulunarak öldürme girişiminde bulunduktan sonra Türkiye’de yakalanan Danimarka vatandaşı kişinin, Musul’da rehin tutulan 49 konsolosluk çalışanına karşın IŞİD ile yapılan pazarlık sonrasında serbest bırakıldığı duyumları aldıklarını öne sürmüştü.

Höjör’in avukatlığını üstlendiği saldırgan, eylemini tam gerçekleştiremeden aynı gün Danimarka’dan kaçmış, daha sonra Atatürk Havalimanı'nda sahte pasaport ile yakalanmıştı. Danimarka makamlarının talebine rağmen Türkiye saldırganı Danimarka’ya iade etmemişti.

Haberin Devamı

Avukat Höjer, saldırganın serbest bırakıldığını doğrulayabileceğini belirtirken şöyle demişti:

"Müvekkilimin nerede olduğunu bilmiyorum. Kendisi ile doğrudan görüşmedim. Ama kendisiyle görüşen biri ile telefonda görüştüm. Tahminime göre kendisi bile neden serbest bırakıldığını bilmiyor. Ama aldığımız bilgilere göre, IŞİD’in elindeki Türk rehinelerle değiş- tokuş yapılmış ve Türkiye’de cezaevlerindeki radikal dinci bazı kişilerin serbest bırakılması karşılığında Türk esirler Türk makamlarına teslim edilmiş."

HEDEGAARD'IN HEDEFİNDE BU KEZ DE TÜRKİYE VARDI
Parlamentoda temsil edilen siyasi partiler, Türkiye ile ilişkilerin dondurulması çağrısında bulunurken, konunun baş aktörü Hedegaard "Ben zanlının Danimarka'ya iade edilerek yargılanmasını bekliyordum ama serbest bırakılması beni çok şaşırttı. Türkiye öncelikle bir Müslüman ülke ve İslam dinine çok sadık. Türkiye'deki Müslümanlar için biz hiç önemli değiliz ve üzerimize pislemeye hazırlar. Zanlı belki Suriye ve Irak'a geçmiştir ve orada kadın ve çocukların kafalarını kesiyordur" dedi.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE'NİN DAHA ÖNEMLİ SORUNLARI VAR”
Kopenhag Üniversitesi'nden Türkiye uzmanı Daniella Kuzmonovic ise Danimarka'nın kriz yaratma çabasına karşılık, Türkiye'nin gündeminde başka önemli konular bulunduğunu belirterek "Danimarka kriz yaratabilir. Tabii ki Ankara müracaat ve eleştirileri göz önüne alacaktır ama Türkiye'nin başka önemli sorunları var. Örneğin Kobane ve sınırlardaki güvenlik sorunu Lars Hedegaard'a saldıran zanlının serbest bırakılmasından daha önemli" dedi.

Kuzmonovic, zanlının pazarlıklar sonrası serbest bırakıldığı konusunda Türk tarafından bir açıklama gelmediğini hatırlatarak, "Türkiye esir diplomatlara karşılık tutukluları serbest bıraktı ise bundan en yakın müttefiki ABD'nin haberi olmuştur" dedi.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİ DÖNMEZ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI
Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nca Danimarka’da görev yapan basın mensuplarına konu ile ilgili basın bildirisi gönderildi. Bildiride şöyle denildi:

"Gazeteci ve yazar Lars Hedegaard’ı Şubat 2013’te öldürme girişiminde bulunan bir Danimarka vatandaşı, Nisan 2014’te Türkiye’de yakalanmıştır. Türkiye’de tutuklu bulunan şahsın Danimarka’ya iade edilerek yargılanması için Adalet Bakanlığımız Kopenhag polisi aracılığı ile Türk makamlarıyla sürekli temas halinde olmuştur. Adalet Bakanlığı'nın yeni aldığı bilgilere göre şahıs serbest bırakılmıştır. Ancak Türk yetkililer bu konuda kesin bir açıklama yapmamıştır. Dışişleri Bakanlığı Türk makamlarından konuya açıklık getirmesini istemiş, Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez Cuma günü Dışişleri'ne çağrılmıştır. Ortada hukuki bir durum olduğu için Adalet Bakanlığı bu konuda daha fazla açıklama yapmak istememektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!