Cumhurbaşkanı Erdoğan Romanya'dan erken dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan Romanyadan erken dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 02:04

Resmi ziyaret için Romanya'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşamki programını iptal ederek, Türkiye'ye erken dönme kararı aldı. Bükreş'te basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunacağını açıkladı. İstanbul Adalet Sarayı'na yönelik saldırıyla ilgili konuşan Erdoğan, "Bakıyorsunuz daha ilk andan itibaren medya kuruluşları dahi bunlarla el ele vererek, oradaki görüntüleri yayınlamanın gayreti içerisine giriyorlar. Ne elde edeceksiniz, neyi kazanacaksınız? Arkadan bunlarla ilgili anında yasaklar gelmemiş olsa yayınlamaya devam edecekler. Böyle bir anlayış olamaz" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelişlerinde, makam aracından indikten sonra Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis ve eşi Carmen Iohannis ile selamlaştı. İki ülkenin milli marşlarının çalındığı törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan tören kıtasını Rumence "İyi günler" anlamına gelen "Buna ziva" diyerek selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Romanyadan erken dönüyor

Cumhurbaşkanlarına eşlerinin de eşlik ettiği törende, heyetlerin takdiminden sonra tören kıtası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis'i selamlayarak alandan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Romanyadan erken dönüyor

Haberin Devamı

Aynı makam aracıyla tören alanından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçen Erdoğan ve Iohannis baş başa görüştü. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Dün bir terör örgütünün İstanbul'un en büyük adalet sarayını, ne yazık ki oraya girmek suretiyle bir savcımızın odasını basması ve orada uzun bir süre savcımızı rehin almasından sonra kendisini haince, canice şehit etmeleri ve kendileri de bu arada güvenlik güçlerimiz tarafından bunun bedelini ağır ödediler. Bu konuda değerli dostum Iohannis'in göstermiş olduğu bu nezakete çok teşekkür ediyorum. Terörizm bir bölgenin sorunu değil, tüm dünyanın ortak sorunudur ve buna karşı da bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Öyle zannediyorum ki şu anda, savcımızı Eyüp Sultan Camii'nden defnedecekler. Orada cenaze namazı kılınıp, ondan sonra da defni gerçekleştirilecek. Ben kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbim şehidimizi cennetiyle, cemaliyle inşallah müşerref kılar. Başta yine meslektaşı olan eşi Hanımefendi'ye ve tüm ailesine başsağlığı dileklerimi Romanya'dan gönderiyorum. İnşallah bu akşam kendilerine de bir taziye ziyaretinde bulunacağım."

“ÇÖZÜM SÜRECİ’Nİ BALTALAMAK İÇİN…”
Türkiye'nin terörle mücadelesine değinen Erdoğan, "Terörle mücadelemiz çok kararlı bir şeklide sürecek, aynı zamanda yine AK Parti'nin Kartal ilçe teşkilatına bu terör örgütünün yaptığı saldırıyı da özellikle Çözüm Süreci'ne yönelik bir tavır olarak görüyorum, Çözüm Süreci'ni baltalamaya yönelik bir tavır olarak görüyorum. Demokrasiye inanmayanların, demokrasiyi hazmedemeyenlerin tavrı olarak görüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Demokrasinin bu tür saldırılara pes edecek kadar basit bir sistem olmadığını vurgulayan Erdoğan, demokrasiye inananların da bu tür teröristlerin karşısında hep birlikte durmalarının şart olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben de ülkemin Cumhurbaşkanı olarak, milletimin seçmiş olduğu bir Cumhurbaşkanı olarak, buna sonuna kadar gerekli mücadeleyi verecek ve direneceğiz" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi ve bugün AK Parti ilçe başkanına yönelik saldırı girişimini anımsatarak, "Yaklaşan seçimler öncesi Türkiye'de bu tarz provokatif eylemlerin artacağı yönünde bir endişe yaratıyor. Bu endişeyi taşıyor musunuz? Türkiye'ye döndükten sonra hem seçim güvenliği başta olmak üzere güvenlik konusunda zirve toplama gibi bir düşünceniz söz konusu mu" sorusuna karşılık, "Biliyorsunuz devletlerin yönetiminde endişesiz an olmaz. Her an endişeyle yaşarsınız. Buna karşı ter türlü tedbiri alırsınız ve o tedbirin halka yansımasını özellikle bu tür eylemlerin ortadan kalkması suretiyle de sağlarsınız. Bizler yöneticiler olarak bu konuda hep duyarlı olmaya mecburuz. Fakat bazı hassasiyetlerin özellikle ülkemize inşallah döndükten sonra bir dar kapsamlı bir zirveyle ele almak suretiyle değerlendirmesini tabii ki yapacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ELİNİZE NE GEÇECEK"
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü bir çözüm süreci ortada. Çözüm süreci ortadayken istismarların çok farklı bir şekilde gündeme geldiğini görüyoruz ve bu malum terör örgütü veya örgütleri, ülkemizin içerisinde yeni değil. Bunların da değerlendirmesini yapacağız. Fakat bir şey tabii çok çok önemli. Yani terör örgütünün bu vahşetlerdeki caniliği, alçaklığı ve bunlar üzerinden hala siyaset yapmaya gayret edenlerin yaklaşımı... Bu konuda siyasi partiler, bugün bir milli yaklaşım ortaya koymazsa ne zaman bunlar milli bir yaklaşım ortaya koyacaklar? Ne zaman milli bir duruş ortaya koyacaklar? Bu, çok çok önemli. Asıl bunun üzerinde durulması gerekir.

Haberin Devamı

Bakıyorsunuz daha ilk andan itibaren medya kuruluşları dahi bunlarla el ele vererek oradaki görüntüleri yayınlamanın gayreti içerisine giriyorlar. Yani bu görüntüleri yayınlamak suretiyle ne elde edeceksiniz? Neyi kazanacaksınız? Yani arkadan bunlarla ilgili hemen anında bazı yasaklar gelmemiş olsa bunları gün boyu yayınlamaya devam edecekler. Böyle bir anlayış olamaz. Bu anlayış insani değildir, bu anlayış vicdani değildir.

Bir taraftan DAEŞ'a konuşanlar, bir taraftan El Kaide'ye konuşanların bunlardan ne farkı var? Hepsi aynı ve bakıyorsunuz Türkiye'ye döndükten sonra bunların değerlendirmesini yapıp tabii ki daha farklı açıklamalarımız da olacak. İşte bir siyasi partinin de gidiyorlar, bir ilçe teşkilatını basıyorlar. Hani bunlar siyaset yapacaklardı? Hani bunlar çözüm süreciyle beraber silahları bırakacaklardı? Bu nasıl silahları bırakmak? Bunlar bugüne kadar hiç dürüst olmadılar. Dürüst olmadıkları gibi de buralardan devşirecekleri oylarla kendilerine Türkiye'de gelecek hazırlamaya gayret ettiler. Temenni ediyorum ki bu olaylar, Türkiye'de bu yola hevesli olanlara ciddi bir ders olur diye düşünüyorum ve şehidimize tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun diyorum. Ailesine, milletine, tüm adalet camiamıza sabırlar diliyorum. Güvenlik güçlerimize de oradaki bu akılcı ve görevlerinin gereğini yerine başarılı bir şekilde getirdikleri için de teşekkür ediyorum."

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Romanyadan erken dönüyor

Erdoğan, Romanya'da ilk olarak Bükreş Türk Şehitliği'ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Romanyadan erken dönüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlikte eşi Emine Erdoğan'la birlikte dua etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Romanya Başbakanı Victor Ponta ile bir araya geldi. Başbakanlık'ta gerçekleşen basına kapalı görüşmenin ardından iki ülke arasında çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, imza töreninden sonra Romanya Başbakanı Ponta'nın, onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

İKİ SAAT ERKEN DÖNECEK
Romanya temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bükreş'te akşam katılacağı programları iptal etti. Erdoğan, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit düşmesi nedeniyle Türkiye'ye erken dönecek.

Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis'in Erdoğan onuruna vereceği yemek iptal edidi.

Türkiye'ye dönüşü iki saat önceye alınan Erdoğan'ı taşıyan uçağın Ankara yerine İstanbul'a ineceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Romanyadan erken dönüyor
Başbakan’dan basına: Bu ahlaksızlıktır, nezaketsizliktir

Cumhurbaşkanı Erdoğan Romanyadan erken dönüyor
Gazeteciler Cemiyeti: Haber alma hakkına yönelik engellemedir



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!