CSI Times

Güncelleme Tarihi:

CSI Times
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 00:00

New York’un meşhur Times Meydanı’nda bir bombalı cipin bulunmasının ardından ABD’de insan avı başlatıldı. İpuçlarını değerlendiren dedektifler, güvenlik kameralarına yakalanan orta yaşlı beyaz şüpheliyi arıyor. İşte sorularla “CSI Times”

Haberin Devamı

İŞTE O GÖRÜNTÜLER / WEB TV

ABD BU ADAMIN PEŞİNE DÜŞTÜ / FOTO GALERİ

NEW YORK'TA BOMBA PANİĞİ / FOTO GALERİ

ÖLDÜRÜLDÜĞÜ AÇIKLANAN TALİBAN LİDERİNİN VİDEOSU YAYIMLANDI

ABD’nin New York kentindeki Times Meydanı’nda bir cipe bırakılan ev yapımı yangın bombası, patlamadan hemen önce tesadüfen bulunup 10 saatlik paniğin ardından etkisiz hale getirilmişti. ABD havalimanlarında geniş güvenlik önlemleri alınırken, bölgedeki 82 güvenlik kamerası ve cipte bulunan deliller inceleniyor. FBI’ın Terörle Mücadele Müşterek Görev Gücü tarafından New York polis laboratuarlarında yapılan değerlendirmeler şöyle:
Eldeki en önemli ipucu ne?
40’lı yaşlardaki beyaz şüpheliyi    bombalı aracın önünde tişört değiştirip kaçarken gösteren görüntüler. İhbar yerel saatle 18.30’da yapılmıştı. Aracın birkaç dakika önce meydana park ettiği ve şüphelinin hemen üstünü değiştirip hızla uzaklaştığı belirlendi. Bir turistin, kaçan adamın yakın plan fotoğrafını çekip polise verdiği de kaydedildi.
Diğer “amatörce” deliller neler?
Gaz tüplerinin, benzin bidonlarının ve kabloların üstünde bulunan DNA ve parmak izleri. Benzinin patlayıcı gücünü artırmak amacıyla içine karıştırılan gübrenin bir kısmının, aracın bagajında, üstelik satın alındığı süpermarketin torbalarında bırakılmış olması.
Meydandaki hangi bina asıl hedefti?
Üç teori var. Birincisi, Hz. Muhammed’e hakaret ettiği yorumları yapılan South Park dizisinin yayıncısı Viacom binasının hedef olduğu yönünde. İkinci teoriye göre 2008’de de bombalı bisikletle saldırıya uğrayan meydandaki askere alma merkezi hedefti. Üçüncü teoriye göre hedef, dünyanın sahne sanatları merkezi Broadway’di.
Peki saldırıyı kim planladı?
Washington Post’a konuşan bir uzman, “Bomba o kadar amatörce hazırlanmış ki, bunu yapan El Kaide ise çok güç kaybetmiş demektir. M-80 model havai fişekleri fünye olarak kullanmanın başka açıklaması olamaz” dedi. Yetkililer olayın “El Kaide işi” gibi görünmediğini vurguluyor. Üç olağan şüpheli var: 1- Amerikalı radikaller. 2- Girişimi şüpheli biçimde üstlenen Pakistan Taliban’ı. 3- İslamcı bir “yalnız kurt.”

Haberin Devamı

Oklahoma bombacısı gibi benzinin içine gübre atmış

Haberin Devamı

Güvenlik kameralarının görüntülediği bombalı Nissan Pathfinder‘da bulunan en ilginç delil, zaman ayarı olarak kullanılan oyuncak saat. Dev bir “ateş topu” yaratabileceği açıklanan benzine gübre de eklenmiş. 1995’te Oklahoma’da 168 kişinin öldüğü saldırıyı planlayan “beyaz terörist” Timothy McVeigh de aynı yöntemi kullanmıştı.

BİLGİ NOTU CSI nedir?

İNGİLİZCE’de “suç mahalli incelemesi” ifadesinin kısaltması olan CSI (Crime Scene Investigation), CBS’in 2000’de yayınlamaya başladığı dedektiflik dizisiyle popülerleşmişti.

Sokak satıcıları rahat nefes aldı

BOMBALI aracı polise haber vererek New York’u kurtaran tişört satıcısı Lance Orton ve çanta satıcısı Duane Jackson kahraman ilan edildi. Hayatın hiçbir şey olmamış gibi devam etmesini ve Broadway şovlarının dün yine kapalı gişe oynamasını sağlayan iki isim de Vietnam gazisi. ABD, ilk olarak 1894 yılında, iç savaş sonrası iş bulamayan gazilere seyyar satıcılık izni vermişti. 2. Dünya Savaşı ve Vietnam sonrasında da yasa çıkarıldı. New York’taki 10 bin kadar seyyar satıcının 374’ü Vietnam gazisi. Sayılarının azaltılacağı konuşulan New Yorklu seyyar satıcılar, iki kahraman sayesinde rahat nefes aldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!