Cips-şeker en çevreci ürün çıktı

Güncelleme Tarihi:

Cips-şeker en çevreci ürün çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 07:00

Biliminsanları marketlerde satılan 57 bin ürünün çevreye etkilerini analiz etti. Buna göre çevre için en kötü gıdalar et ve peynir olurken, şeker ve cipsin etkisi oldukça düşük çıktı. Çevreye zararı en az olan ürünler ise meyve suyu ve gazlı içecekler.

Haberin Devamı

İNGİLTERE ve İrlanda’daki marketlerde satılan ürünlere dair araştırmanın sonuçları PNAS isimli bilimsel dergide yayımlandı. Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar, besleyicileri çok düşük olsa da meyve suları ve gazlı içeceklerin en düşük çevresel etkiye sahip ürünler olduğunu saptadı. Ürünler; üretimi sırasında açığa çıkan sera gazı emisyonu, su kullanımı, arazi kullanımı ve su yollarının gübre gibi tarımsal katkılarla kirletilmesi bakımından dört başlığa göre incelendi.

ALTERNATİF BULUNMALI

Bisküvi ve cipsler düşük çevresel etkiye sahip olarak sınıflandırıldı. Ekmek orta düzeyde çevresel etkiye sahip çıkarken; balık, peynir ve özellikle kırmızı et yüksek düzeyde kirletici olarak saptandı. Araştırmacılar, “Et, süt ürünleri ve yumurtaları bitki bazlı alternatiflerle değiştirmenin çevreye büyük faydası olabilir” diyor. Kırmızı et, üretimi için büyük toprakların kullanılması, yüksek su gereksinimi ve neden olduğu karbon emisyonundan ötürü uzun süredir iklim aktivistlerinin en çok eleştirdiği ürünlerden.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!