Çıplak Merkel şoku

Güncelleme Tarihi:

Çıplak Merkel şoku
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2006 00:00

İngiliz basınının İtalya’da tatil yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in mayosunu giyerken çekilmiş fotoğrafını yayınlaması Almanları kızdırdı. Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, "İngilizler başbakanımızla dalga geçiyor" başlığıyla verdiği haberde "Bu kin nereden geliyor" diye sordu.

İNGİLİZ The Sun ve Daily Sports gazetelerinin, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in mayolu ve mayosunu değiştirirken çekilmiş fotoğraflarını yayınlaması, Almanları öfkelendirdi. Federal Hükümet Sözcü Yardımcısı Dr. Thomas Steeg, "Bu İngiliz centilmenliği ile kesinlikle bağdaşmıyor. Başbakan Merkel ve eşinin de özel yaşam gizliliği var," açıklamasında bulundu.

Protestan bir papazın kızı olarak dünyaya gelen ve Demir Perde yıkılıncaya kadar Doğu Almanya’da yaşadıktan sonra geçen yıl Hıristiyan Demokrat Parti’den başbakan olan Angela Merkel, Paskalya dolayısıyla geçtiğimiz günlerde eşi Joachim Sauer ile gözlerden uzak bir tatil geçirmek için İtalya’nın Ishia sahil beldesine gitti. Ancak ünlülere soluk aldırmayan İngiliz paparazzileri, Merkel, bornozunun altında mayosunu değiştirmeye çalışırken deklanşöre basmaya başladılar. Bornozun kaymasıyla Merkel’in poposu ortaya çıkarken paparazziler, bu görüntüyü de kaçırmadı. Matrix ajansı daha sonra bu fotoğrafları The Sun ve Daily Sports gazetesine sattı. The Sun, Almanca Federal Parlamento anlamına gelen Bundestag’ı İngilizce "popo" anlamına gelen "bum"la değiştirerek, "I’m big in the Bumdestag" başlığını attı.

İKİ MANALI CÜMLELER

Bunun üzerine dün Alman Bild gazetesi, "İngilizler başbakanımızla dalga geçiyor" başlığıyla verdiği haberde, "Bu kin nereden geliyor" diye sordu. Bild, fotoğrafların gizlice çekildiğini ve hiçbir insanın kendisinin böyle bir fotoğrafının gazetede yayınlamasını istemeyeceğini belirterek, şöyle dedi:

"Bir de dalga geçer bir üslupla, ’I’m big in the Bumdestag’ yazıyorlar. İngilizce ’Bum’, halk dilinde ’popo’ anlamına geliyor. Haberi bitirirken ise, ’Bayan Merkel’in daha kutlayacağı çok şey olacak’ dedikten sonra, çift manalı ’Bottoms up’ cümlesini kullandılar. Bunun anlamı da bir yandan ’Şerefe’, bir yandan da ’Poponu kaldır’."

Bild, The Sun’ı "bulvar gazetesi" olarak nitelendirerek, özel hayata saygı göstermediğini savundu. Daily Sports gazetesinin ise, "Does my Hun look big in this?" dediğini ve bunun da, "Benim Alman’ım bunun içinde büyük durmuyor mu" anlamına geldiğini açıklayan Bild, "Hun ise, İngilizler’in Almanlar için kullandığı bir hakaret" diye yazdı.

İngiliz centilmenliğine yakışmadı

Eşi Joachim Sauer ile birlikte İtalya’nın Ischia adasında romantik bir tatil yapan Merkel’in resimlerinin gizlice çekilmesi üzerine Alman Hükümeti "Bu İngiliz centilmenliği ile bağdaşmıyor. Başbakanın özel yaşam hakkı var" dedi. Bild ise "İngilizler Başbakanımızla alay ediyor" diye manşet attı.

İtalyanlar o resmi basmadı

İKİ haftalık tatil için İtalya’nın Ischia Adası’nda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel’e ev sahibi İtalyan medyası, İngilizler gibi acımasız davranmadı. The Sun, Merkel’in poposunun çıplak göründüğü resmi yayınlarken, İtalyan haftalık magazin dergisi Chi, daha kapalı bir fotoğrafı tercih etti. Merkel sade bir turist gibi dolaşırken siyasetle ilgili soruları yanıtlamadı. İtalya’daki genel seçim gecesi TV’den sonuçları izlediğini söyledi.

İngiltere: Geleneksel saygısızlık


İNGİLTERE’nin Berlin Büyükelçiliği Basın Ataşesi Jonathan Brenton’un, "İngiliz basınının, geleneksel bir saygısızlığı vardır. Böyle bir haberi fazla önemsememek lazım" dediğini yazan Bild, Alman politikacıların da kızdığını belirtti. Haberi internet sitelerinde kullanan TV kanalları N24 ve Sat1 ile Netzeitung, "Merkel paparazzi kurbanı" başlıklı haberlerinde, "Angela Merkel’in en güçlü yanlarından biri, her şeyi hesaba katmasıdır. Ancak şimdi İtalya’da başına gelenleri herhalde hayal bile edemezdi" dediler.
/images/100/0x0/55eaa8d5f018fbb8f88e82b7


The Sun böyle bastı

The Sun, Almanca Federal Parlamento anlamına gelen Bundestag’ı İngilizce "popo" anlamına gelen "bum"la değiştirerek, "I’m big in the Bumdestag" başlığını attı. Hürriyet bu resmi aynı Alman Bild gazetesi gibi sansürleyerek yayınlıyor.

Başbakanımızla alay ediyorlar

Alman Bild gazetesi, The Sun’ın kupürünü kırmızı bant atarak yayınladı.

İtalyan Chi insaflı

The Sun’daki fotoğraf İtalyan magazin dergisi Chi’nin de eline geçmişti. Ancak onlar daha usturuplu görünen bu resmi yayınlamayı tercih etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!