Çin'lilerden uzay bilgisini yeniden keşfetme inadı

Güncelleme Tarihi:

Çinlilerden uzay bilgisini yeniden keşfetme inadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1999 00:00

Çinli uzmanlar, en geç 2-3 yıl içinde uzaya astronot gönderebileceklerini bildirdiler. 1992 ile 1994 yılları arasında Çin'in Uzay Gemisi araştırmalarına katılmış olan Çin Mühendislik Akademisi üyesi Gong Huixing, önümüzdeki dönemlerde Çin'in birkaç kez daha uzay gemisi ile deneme uçuşları gerçekleştireceğini ve daha sonra uzaya astronot göndereceğini belirtti.

Gong Huixing, Çin'in uzay gemisi araştırmalarında astronotların güvenliğine öncelik verdiğini de kaydetti.

Çin Haber Ajansı'nın haberine göre, Çin'in uzay teknolojisi açısından ABD ve Rusya gibi gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığına da işaret eden Gong Huixing, Çin'in uzaya astronot göndermek istemesinin amacının, uzayı daha yakından tanımak ve bilimsel araştırma yapmak olduğunu belirtti ve halen araştırmaların başlangıç aşamasında olduğunu kaydetti.

Çin'in hafta sonu uzaya gönderdiği Shenzhou adlı uzay gemisinin komuta kademesinde yer alan Çinli uzay uzmanı Shi Jinmao da, bugün China Daily gazetesinde yer alan demecinde, Çin'in insansız birkaç deneme daha yaptıktan sonra uzaya astronot gönderebileceğini belirtti, ancak insanlı uçuş için tarih vermekten kaçındı.

Literatürde yeni kelime

Öte yandan Çin'in ilk uzay gemisini başarıyla uzaya göndermesi ile dünya dillerine de büyük olasılıkla yeni kelimeler girecek.

Beijing Gençlik Gazetesi'nin haberine göre, İngiliz ve Alman basınında Çin'in uzay gemisi denemesi ile ilgili haberlerde "Taikonot" şeklinde yeni bir kelime kullanıldı.

"Uzaydaki pilotlar" anlamına gelen "Taikonot", daha önce kullanılan "astronot" kelimesinden uzay anlamına gelen "astro" ve uzayın Çince karşılığı "Taikong" kelimesinin ana bölümü birleştirilerek üretildi.

Taikong kelimesinin kısa süre içinde sözlüklere girmesi bekleniyor. Haberde, "Typhoon" (tayfun) kelimesinin de daha önce Çince'den İngilizce'ye geçtiği öne sürülüyor.
Haberin Devamı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!