Çin’de Doksuri alarmı

Güncelleme Tarihi:

Çin’de Doksuri alarmı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2023 17:42

Çin'i etkisi altına alan Doksuri Tayfunu sebebiyle Pekin'de kırmızı alarm verildi.

Haberin Devamı

Çin’in doğu kesimindeki Fujian eyaletinden dün etkili olan Doksuri Tayfunu, bugün başkent Pekin’in de içinde bulunduğu kuzey kesimini etkisi altına aldı. Çin’i bu yıl vuran beşinci tayfun olan Doksuri Tayfunu, Pekin’in yanı sıra Hebei ve Shandong eyaletlerinde sağanak yağışlara yol açtı. Çin Meteoroloji İdaresi tarafından bugün yapılan açıklamada, Doksuri Tayfunu’nun şiddetinin zayıfladığı, ancak etkisinin devam edeceği belirtildi.

KIRMIZI ALARM

Başkent Pekin ve Tianjin kentleri ile Shandong ve Hebei eyaletlerini kapsayan alanda yağışların 600 milimetreye kadar ulaşabileceği uyarısı yapılarak kırmızı alarm verildi. Pekin meteoroloji bürosundan bugün yapılan açıklamada, başkentte bu geceden itibaren başlayacak ve salı gününe kadar sürecek sağanak yağış uyarısında bulunuldu. Spor etkinlikleri iptal edildi ve turistik noktalar ile parklar kapatıldı.

Pekin Belediyesi’ne bağlı Sel Kontrol Departmanı tarafından yapılan açıklamada, kurtarma çalışmaları için 200 binin üzerinde personelin seferber edildiği bilgisini verilirken 3 binden fazla kişi güvenli noktalara tahliye edildi. Pekin’e komşu Hebei eyaletinde de meteorolojik afetlerle mücadele seviyesi 2’nci kademeye yükseltildi. Hebei’de, şiddetli yağmur ve fırtına nedeniyle kırmızı alarm verilirken, dağlık alanlarda olası toprak kaymalarına karşı bölge halkına uyarılarda bulunuldu.

Doksuri Tayfunu, ülkenin doğusundaki Fujian eyaletinde dün fırtına ve şiddetli yağışlara yol açmıştı. Doksuri’nin, Fujian eyaletini 2016 yılındaki Meranti Tayfunu’ndan bu yana etkileyen en şiddetli tayfun olduğu belirtildi. Fujian eyaletindeki 880 binin üzerinde kişinin yaşamını etkileyen tayfun nedeniyle 354 binden fazla kişinin tahliye edildiği ifade edildi. Tayfunun eyalette yol açtığı ekonomik kayıp ise 67 milyon dolar olarak açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!