Çin tahıl hasadı için yağmur yağdıracak

Güncelleme Tarihi:

Çin tahıl hasadı için yağmur yağdıracak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2022 07:00

Son 61 yılın en kötü kuraklığını yaşayan Çin, yaklaşan hasat mevsimi öncesi yeterli rekolteyi garanti altına almak için bulut tohumlama yöntemine başvuracak.

Haberin Devamı

Bu alanda önemli bir teknoloji geliştiricisi olan Çin, yıllardır “doğru zamanda doğru miktarda yağış” için denemeler yapıyor. Bulut tohumlama operasyonunun nerede ve ne kadar süreyle yapılacağı açıklanmadı ancak gelecek 10 gündeki yağışların özellikle pirinç üretiminde kritik olduğu belirtiliyor. Sonbahar hasadı, toplam üretimin yüzde 75’ine karşılık geliyor.

DRONLAR İLE DAHA UCUZ

Havada mevcut su taneciklerinin yağış için yeterli büyüklüğe erişmelerini sağlayan bulut tohumlama, on yıllardır kullanılan bir yöntem. Ancak geçmişte, yağışı tetikleyen gümüş iyodür veya tuz, bulutlara roketler ya da uçaklarla taşınıyordu. Dron teknolojisindeki ilerlemeler ise günümüzde hem operasyonel maliyetleri düşürdü, hem de bilim insanlarına bir uçağın hazırlanmasına kıyasla hareket kolaylığı sağladı. Yerel basına göre Çin, halihazırda bu alanda 35 bin kişi istihdam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!