Çin-Filipinler arasında ada gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Çin-Filipinler arasında ada gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2023 07:00

Batı’nın Çin’i, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya destek vermekle suçladığı günlerde Pekin’den Pasifik’te gerilimi yükseltecek bir adım geldi.

Haberin Devamı

Çin donanmasına ait onlarca askeri gemi, Filipinler’in kullanımında ve egemenliği tartışmalı olan Thitu adasının çevresine demirledi. Filipin Sahil Güvenliği, Thitu adası yakınlarında Çin’e ait 42 milis gücü gemisinin görüldüğünü, bir Çin donanma gemisi ve sahil güvenlik gemisinin de onlara eşlik ettiğini duyurdu. Açıklamada gemilerin bulunduğu konumun Filipinler’in toprak bütünlüğünün açık bir ihlali anlamına geldiği belirtildi.

MAVİ KÜÇÜK ADAMLAR

Thitu, Filipinler’in Güney Çin Denizi’ndeki en büyük ve stratejik açıdan en önemli ileri karakolu olarak değerlendiriliyor. Çin Deniz Kuvvetleri’nin finanse ettiği ‘küçük mavi adamlar’ diye anılan aidiyeti anlaşılmayan milis kuvvetler bulundurduğu öne sürülüyor. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, iki hafta önce Pekin’in denizdeki saldırgan faaliyetlerini protesto ederken ülkesinin bir avuç toprak bile vermeyeceğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!