Baba Bush oğlunun kurmaylarını suçladı: Cheney ve Rumsfeld ABD’ye zarar verdi

Güncelleme Tarihi:

Baba Bush oğlunun kurmaylarını suçladı: Cheney ve Rumsfeld ABD’ye zarar verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 23:56

AMERİKALI yazar Jon Meacham’ın yazdığı, bu ay piyasaya çıkacak yeni bir kitapta 41’nci ABD Başkanı George H.W. Bush, sessizliğini bozarak 2003 yılında Irak işgalini başlatan oğlu George W. Bush’ın başkanlığı dönemindeki isimlere ağır eleştirilerde bulundu, onları fazla şahin politikalar uygulamakla itham etti.

Haberin Devamı

Yayımlanmadan önce bazı bölümleri Amerikan basınında yer alan “Kader ve Güç” isimli kitapta yazar, eski ABD Başkanı’nın, oğlu George W. Bush’un yönetiminde yer alan isimlerle ilgili yorumlarına yer verdi.

Baba Bush, 1989-1993 yıllarında kendi başkanlığı döneminde savunma bakanı olan, oğlunun başkanlığı döneminde ise başkan yardımcısı olan Dick Cheney’e “çetinceviz” derken, eski savunma bakanı Donald Rumsfeld’e ise “küstah herif” diyor.

Baba Bush, “Benim birlikte çalıştığım Cheney’den çok farklı, çok sert birine dönüştüğünü” söylediği eski başkan yardımcısının, oğlunun döneminde “kendi imparatorluğunu inşa ettiğini”, ABD yönetiminin 11 Eylül saldırılarına cevabının ‘çok şahin’ olmasına neden olduğunu söyledi.

KARISI VE KIZI ETKİLEDİ

Baba Bush ayrıca Cheney’nin şahin tavrında muhafazakâr eşi ve kızının da etkisi olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Cheney ise Fox News’a yaptığı açıklamada baba Bush’ın yorumlarına gülüp geçtiğini söylerken “11 Eylül saldırıları can kaybı, yaşanan yıkımın ölçüsü baz alındığında Pearl Harbor’dan daha kötüydü” diyerek saldırıları sonrası politikalarını savundu.

Baba Bush oğlunun kurmaylarını suçladı: Cheney ve Rumsfeld ABD’ye zarar verdi
Baba-oğul Bush'lar

OĞUL BUSH: GURUR DUYUYORUM

Teksas eyaletinin Dallas kentinde yaşayan oğul Bush ise bir basın açıklamasıyla zamanında kendi kabinesinde çalışan bakanları babasına karşı savundu. Bush, "Dick Cheney ve Donald Rumsfeld ile ülkeye hizmet ettiğim için gurur duyuyorum. Dich Cheney, Başkan Yardımcısı olarak fevkalade bir iş çıkardı. Başkanlığım süresince yanımda olduğu için kendimi şanslı sayıyorum. Donald Rumsfeld ise Pentagon'da başarılı bir liderlik yürüttü ve etkili bir savunma bakanıydı. Her ikisine de iyi tavsiyeleri, kendilerini düşünmeden ülkeye yaptıkları hizmetleri ve dostlukları için minnettarım" ifadesini kullandı.

George Bush geçen sene yayımlanan kitabında da 11 Eylül saldırısı sonrası ve Irak işgaliyle ilgili babasına danışmadığını söyleyerek “Babama ne yapmam gerektiğini sormamıştım” demişti.

Haberin Devamı

"SADDAM'IN DEVRİLMESİ GURUR VERİCİYDİ"

Biyografi, sadece George H.W. Bush'un, oğlunun kabinesinde yer alan isimlere eleştirileriyle sınırlı değil. Oğlunun Irak savaşına girmesini desteklediğini söyleyen 41'inci Başkan, Saddam Hüseyin'in devrilmesi ve yakalanmasını "Gurur vericiydi" şeklinde yorumladı.

Kendi dönemindeki savaşları, oğlunun dönemindekilerle karşılaştırmak istemediğini vurgulayan Bush, "Farklı savaşlar, farklı sebepler. Saddam gitti ve onunla birlikte bir sürü kötülük, şiddet ve berbat olaylar gitti" yorumunu yaptı.

Bush ailesinin küçük oğlu Jeb Bush, ABD'de 2016'da yapılacak başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçilerin aday adayı. Ancak Jeb Bush, diğer adaylar içinde kendisinden beklenen performansı gösteremiyor. Bush ailesinin böyle bir zamanda kitap üzerinden tekrar gündeme gelmesine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Şu anda 91 yaşında olan ve Parkinson hastalığı nedeniyle tedavi gören baba George Bush, hayattaki en yaşlı eski başkan olarak biliniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!