Cenevre pazarlığında yeni iddia: Geçiş yerine ortak hükümet

Güncelleme Tarihi:

Cenevre pazarlığında yeni iddia: Geçiş yerine  ortak hükümet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 21:22

Cenevre müzakereleriyle ilgili yeni iddia ortalığı karıştırdı. Ankara’nın desteklediği muhalif isimlerden biri, “Geçmişte geçiş hükümetinden bahsedilirken, şimdi ortak hükümete doğru bir eğimilin olduğuna dair bilgiler sıklaştı. Bu konuda ABD ve Rusya’nın ortak hareket ettiğine dair duyumlarımız var” dedi. Muhalifler bunun da Esad’ın yeniden başkanlığa adaylık yolunu açacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM), Suriye’de içsavaşın sona ermesine diplomatik yollardan çözüm bulmak amacıyla 29 Ocak’ta yapılmasını planladığı toplantının başlangıç saatine kadar kıran kırana pazarlığın devam etmesi bekleniyor. Rusya, Türkiye’nin karşı çıktığı PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Cenevre’de yer alması gerektiği ısrarını sürdürürken, Ankara’yı PYD dışında rahatsız eden bir başka gelişmenin daha olduğu ileri sürüldü. Ankara’da sıkıntı yaratan bu gelişme geçiş süreciyle ilgili oldu.

ABD VE RUSYA ORTAKLIĞI

SUUDİ ARABİSTAN’ın başkenti Riyad’da yapılan muhalifler toplantısından sızan bilgilerde, ABD’nin geçiş dönemine ilişkin pozisyonunda değişiklik olduğu iddialarının artması dikkat çekti. Riyad’taki toplantıya katılan, Ankara’nın da destek verdiği bir isim Hürriyet’e, “Geçmişte geçiş hükümetinden bahsedilirken, şimdi ortak hükümete doğru bir eğimilin olduğuna dair bilgiler sıklaştı. Bu konuda ABD ve Rusya’nın ortak hareket ettiğine dair duyumlarımız var” dedi. Muhalifler Esad rejimi ile ortak hükümet kurulması durumunda icracı etkili bakanlıkların rejime verileceği endişesini taşıyor. Muhalifler bunun da Esad’ın yeniden başkanlığa aday olma yolunu açacağına kesin gözle bakıyor.
 
SUUDİ ARABİSTAN EKSEN 

Ankara’ya ulaşan son bilgiler, Cenevre toplantısıyla ilgili müzakerelerin çoğunlukla ABD, Rusya, Fransa ve muhalifleri temsilen Suudi Arabistan ekseninde yapıldığını ortaya koyuyor. Muhalifleri ve Ankara’yı rahatsız eden girişimlerin ise “IŞİD’le etkin mücadele” başlığı altında ABD ve Rusya ikilisinden geldiği ileri sürüldü. Sızan bilgilere göre ABD ve Rusya muhaliflere, davet edilenleri bahane ederek Cenevre toplantısının boykot edilmesi durumunda, bir daha destek bulamayacakları mesajını verdiler. Türk diplomatik kaynaklar dün öğle saatleri itibariyle PYD lideri Salih Müslim’e davet gidip gitmediği konsunda bir bilgi sahibi olmadıklarını da ifade etti.

Cenevre pazarlığında yeni iddia: Geçiş yerine  ortak hükümet


‘BM’DEN PYD’YE RESMİ DAVET GÖNDERİLDİ’ İDDİASI 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın Sözcüsü Jessy Chahine, dün Cenevre müzakereleri için taraflara davetiyelerin gönderildiğini açıkladı. Bu arada Rus Sputnik haber sitesi, PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in de resmi davet aldığını öne sürdü. İddiaya göre Salih Müslim’in yanı sıra PYD Avrupa Temsilcisi Abdülselam Mustafa da görüşmelere davet edildi. Habere göre aynı şekilde Demokratik Suriye Meclisi’nden (DSM) eşbaşkanlar Heysem Menna ile İlham Ehmed ve Renda Qisis de resmi davet aldı. PYD’nin, Demokratik Suriye Meclisi çatısı altında mı, yoksa tek başına mı müzakere masasına oturacağı netlik kazanmadı. Öncesinde dün İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Suriyeli Kürtlerin oluşumu Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Cenevre müzakerelerine katılmayı beklediklerini, bununla beraber hangi seviyede olacaklarının belirsiz olduğunu söyledi. 

Cenevre pazarlığında yeni iddia: Geçiş yerine  ortak hükümet


Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU: DAVET  HALİNDE BOYKOT EDERİZ

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’yle ilgili Cenevre görüşmelerine PYD’nin davet edilmesi halinde Türkiye’nin müzakereleri boykot edeceğini bildirdi. Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) toplantıları için bulunduğu Strazburg’da, NTV kanalının canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı. Cenevre’deki Suriye müzakerelerine PYD’nin davet edilmesi halinde Türkiye’nin müzakereleri boykot edip edemeyeceğine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, “Tabii ki boykot ederiz. Eğer böyle bir davet olursa Türkiye’nin tutumu son derece bellidir. ABD, Fransa, İngiltere dışişleri bakanlarıyla görüştüm. Onların da söylediği net bir şekilde PYD’nin davet edilmeyeceği. Rejimle PYD birlikte çalışıyor. Müzakere muhalefetle rejim arasında olacak. Muhalefetin içinde de PYD gibi terör örgütleri olamaz” diye konuştu. 

Cenevre pazarlığında yeni iddia: Geçiş yerine  ortak hükümet


‘YPG VE PYD’NİN OLMASINA KARŞIYIZ’

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Suriye krizinin çözümüne yönelik Cenevre’deki masada Kürtlerin yer almamasının eksiklik olacağını 
belirterek, “Ancak biz Kürtlere de zulmeden YPG ve PYD’nin masaya oturmasına kesinlikle karşıyız” dedi. Partisinin dünkü meclis grubunda konuşan Davutoğlu şunları söyledi: “Herkes net bir tutumla terörün ve terör örgütlerinin tam karşısında yer almalıdır. Bu çerçevede Sayın (ABD Başkan Yardımcısı Joe) Biden ve dünya kamuoyuna da açık bir şekilde ifade ettiğimiz gibi, bizim için PKK ile PKK’nın Suriye’deki kolu olan YPG, PYD arasında hiçbir ayrım yoktur; DAEŞ (IŞİD) ne kadar tehditse PKK da o kadar tehdittir. PYD ve YPG masaya oturmak istiyorsa rejimin yanına yakışır.”

Cenevre pazarlığında yeni iddia: Geçiş yerine  ortak hükümet


‘TÜRKİYE, PYD’Yİ TAM YANINA OTURTMALI’

AVRUPA Parlamentosu’nda Birleşik Sol Grup himayesinde 12’ncisi düzenlenen “Eski Kriz Yeni Çözümler” temalı Kürt Konferansı’nda konuşan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin Cenevre görüşmelerine PYD’nin katılmasına itiraz etmesini eleştirerek, “Türkiye, Cenevre’de PYD’yi uzağına, karşısına değil tam yanına oturtmalı. En çok da Türkiye’nin ihtiyacı var buna. Bu cesaret gösterilebilirse Türkiye ile birlikte Kürtler de kazanır” diye konuştu.

Cenevre pazarlığında yeni iddia: Geçiş yerine  ortak hükümet


‘PYD  KATILMALI’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 29 Ocak’a ertelenen Cenevre müzakerelerinde Kürtlerin PYD ile temsil edilmeleri gerektiğini söyledi. Moskova’da yıllık basın toplantısında konuşan Lavrov, “Cenevre’de Suriye krizine çözüm bulunması için yapılması planlanan konferansın önünde bir ülkenin ortaya attığı çekinceler engel oluyor. Bu ülke Suriyeli Kürt temsilcilerin masaya oturmasına karşı çıkıyor. Halbuki Kürtler Suriye nüfusunun yüzde 15 gibi önemli bir bölümünü oluşturuyor. Rusya olarak biz PYD’nin Cenevre görüşmelerine katılması taraftarıyız” ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!