Cenevre-2 öncesi yoğun trafik

Güncelleme Tarihi:

Cenevre-2 öncesi yoğun trafik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2014 17:42

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye rejimi ve muhalefetini bir araya getirmek için 22 Ocak’ta yapılması planlanan Cenevre-2 toplantısı öncesinde diplomasi trafiğine hız kazandırdı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) ve Suriye’nin komşusu ülkelerin temsilcilerini ağırlayan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile üç günde üç telefon görüşmesi yaparak, Cenevre-2’nin hazırlıklarını görüştü. Davutoğlu, görüşmeye ilişkin, “Muhalefetin Cenevre-2 ye katılmasını görüştük. Muhalefetin katılacağı intibası doğunca rejim Cenevre-2’nin mahiyetini değiştirmek istiyor. ‘Bu kabul edilebilir değil’ görüşünde mutabık kaldık” dedi.

FIRSAT KAÇACAK
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı hala bombalı saldırıları sürdürdüğü için samimiyetsiz bulan Suriye muhalefetinin Cenevre-2’ye katılıp katılmayacağına yönelik belirsizlik sürerken Ankara, muhalefete her fırsatta “toplantıya katılın” çağrısını yineliyor. Bu kapsamda, muhalefete, “Katılmazsanız barıştan kaçan bir muhalefet gibi gözükeceksiniz. Toplantıda uluslararası toplumu samimiyetsiz bulursanız o zaman duruşunuzu değiştirirsiniz. Cenevre-2’ye gidin yoksa önemli bir fırsat kaçacak” mesajı verildi.

TEK YÖNTEM
Diplomatik kaynaklar, Cenevre-2’den bir geçiş yönetimi çıkıp çıkmayacağını, “Esad’lı çözüm hiç mümkün değil. Ama geçiş yönetimi ütopik gibi gözükse de tek mümkün olan yöntem” sözleriyle değerlendirdi. Kaynaklar, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in ateşkes ve esir değişimi önerisine ise, “Cenevre-2 öncesinde gerçek, samimi bir şey mi bakmak lazım. Şu ana kadarki davranış kodları hiçbir şekilde olumlu değil” dedi.

Haberin Devamı

İŞ BÖLÜMÜ VAR
Davutoğlu, Kerry ile görüşmesinin ardından, Katar ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları ile de görüştü. Davutoğlu, görüşmeye ilişkin, “Suriye Halkının Dostları çekirdek grubu toplantısının ardından Suudi Arabistan ve Katar’la muhalefetin hazırlanması bağlamında iş bölümümüz de söz konusuydu” dedi. Batılı ülkelerin Cenevre-2’ye gelmemeleri halinde muhalefete desteklerini keseceklerini yalanlayan Davutoğlu, “Böyle bir tutum muhalefete yöneltilmedi. Suriye’yi destekleyen ülkeler tehdit dili kullanmayacaklar. Bu psikoloji olarak da uygun bir psikoloji değil” dedi.

MANİDAR GELİŞMELER
Davutoğlu, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmaların sınıra yansıdığı iddialarını da Adana’da yanıtlayarak, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Manidar gelişmeler. Önce rejim bombalıyor sonrasında IŞİD unsurları gelip yerleşiyor. Muhalefeti hala terörle ilişkilendirmeye çalışanlar bu tablodan gerekli dersi almalı. Suriye rejimine karşı tavır alamayanlar terörü bahane ediyorlardı. Suriye rejimi terörle işbirliği yapıyor. Suriye muhalefeti ikisine karşı mücadele ediyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!