Çeçenistan ‘kıyma makinası’

Güncelleme Tarihi:

Çeçenistan ‘kıyma makinası’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rusya'nın bir ay önce bölücülük ve terörün odak noktası olarak gösterdiği Çeçenistan'a karşı yürüttüğü askeri harekat, bölgede Ortaçağ görüntülerinin yaşanmasına neden oluyor. Başkent Grozni'ye ulaşan çatışmalarda her gün iki taraftan ortalama 100 kişi ölüyor. 170 bin kişi ise göç etmek zorunda kaldı. Bilançonun daha da artmasından korkuluyor.

Çeçen-Rus çatışmaları Grozni yakınlarında devam ederken Moskova Yönetimi, bölgeden gelen haberlere sansür uygulamaya çalışıyor. Ancak bu baskıya daha fazla dayanamayan ‘İzvestiya’ gazetesi birinci sayfadan acı gerçeklere yavaş yavaş yer vermeye başladı. İzvestiya, askeri harekat adı altında süren İkinci Rus-Çeçen savaşının 1994-1996 yıllarında yaşanan 70 bin kişinin öldüğü savaştan farklı olmadığını yazdı.

SİVİLİ VURUYOR

Kafkaslar bölgesinde şiddet ve kaosun vardığı noktayı gösteren bir başka açıklama da sivil Rus örgütü ‘Memorial’dan geldi. Örgütün Başkanı Andrey Mironov, ‘Rus Yönetimi Çeçenistan’ın hiçbir yerinden çatışma yoktu diye açıklama yaparken Çeçenistan'ın Bamut köyü çevresinde savaş kıyasıya sürüyordu. Orası kıyma makinası gibiydi. Bizim Çeçenistan'da bulunduğumuz birkaç gün içinde Rus savaş uçakları defalarca hatalı olarak bombalarını sivil halk ve Rus birliklerinin bulunduğu mevzilere boşalttı' dedi.

Rusya Yönetimi bölgede az bir otoritesi kalan Çeçen lideri Aslan Mashadov ile görüşme masasına oturup terörizmle ortak mücadele yapmak yerine Çeçenler'e karşı topyekün savaş formülünde ısrar ediyor. Bunun kanıtı olarak da Moskova, Mashadov Yönetimi'ni hiçe sayarak dün bölgeye Süper Vali tayin ettği Nikolay Koşman'ı gönderdi.

Rus-Çeçen savaşıyla ilgili dün Moskova'da yeni bir iddia daha ortaya atıldı. Çeçen kaynaklara göre savaşı Moskova bilerek başlattı. Amaç terörle mücadele değil. İddiaya göre asıl hedef Rusya'da yaklaşan parlamento seçimleri için kesilen Batı kaynakları yerine yeni finansman yolları bulmak. Kremlin’in istediği adayları desteklemek için bütçeden para alamadığı, bunun yerine ‘Bu para Çeçen savaşı için’ diyerek devletin gizli kaynaklarını seçim için kullandığı söyleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!