Çavuşoğlu, Bükreş'teki üçlü teması değerlendirdi: Kararlılık güzel ama somut adımlar görmemiz lazım

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu, Bükreşteki üçlü teması değerlendirdi: Kararlılık güzel ama somut adımlar görmemiz lazım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2022 07:00

NATO toplantısı için bulunduğu Bükreş’te İsveç ve Finlandiyalı mevkidaşları ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Açıklamalar güzel, kararlılık güzel, ama somut adımları görmemiz lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

İSVEÇ ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerine ilişkin onay sürecini tamamlamayan iki ülkeden biri olan Türkiye’nin terörle mücadele alanında somut adım beklentisi sürüyor. Bununla birlikte, Finlandiya’ya göre daha sorunlu olan İsveç’teki yeni hükümetle eskisine kıyasla daha olumlu bir ivme yakalandı. Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “NATO üyeliğinden bağımsız olarak yeni hükümet terörle mücadelede daha samimi. Bunu görüyoruz” dedi.

BAZI ADIMLAR ATILDI

İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’yle imzaladıkları üçlü memorandumdaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi için bazı adımlar attıklarını belirten Çavuşoğlu, “Biz atılan adımları yok saymıyoruz. Ancak özellikle suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması gibi bazı konularda henüz somut bir gelişme yok” dedi. Türk halkının ve TBMM’nin ikna olmasının gerekliliğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Evet, yasalarda değişiklik yaptılar. Anayasa değişikliği yaptılar. Bunların hepsi olumlu adım ama bunların uygulamasını da görmemiz lazım” diye konuştu. Türkiye’deki terör saldırılarından sonra bu iki ülkenin bazı müttefiklerden daha güçlü açıklamalar yaptıklarının altını çizen Çavuşoğlu, “Açıklamalar güzel. Kararlılık güzel ama somut adımları görmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Bükreşteki üçlü teması değerlendirdi: Kararlılık güzel ama somut adımlar görmemiz lazım

Bükreş’te önceki gün Çavuşoğlu ile görüşen İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom da iyimser konuştu ve “Bu toplantıdan sonra evet, ilerleme kaydedildiğini hissettiğimi söylemeliyim. Madrid’de imzalanan üçlü memorandumun uygulanması konusunda ilerleme kaydediyoruz” diye açıklama yapmıştı.

‘GÖLGE ETMESİNLER’

Başta ABD olmak üzere bazı müttefiklerin Suriye’de terör örgütlerine desteğinin ortada olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Bu desteklerin sona ermesi lazım. Gölge etmesinler yeter” dedi. İsveç ve Finlandiya’nın diğer NATO müttefiklerindeki terör örgütlerine destek uygulamalarını gösterip, “Diğer ülkelerde de var” dediklerini hatırlatan Çavuşoğlu, “Haklılar. Kendilerine de söyledim. İnsan devşiriyor, para topluyor, propagandaya devam ediyorlar. Bunların sonlandırılması gerekiyor” diye konuştu. Fransa, toplantının sonuç bildirisinde, terör saldırılarında yaşadığı can kayıpları nedeniyle müttefiklerin Türkiye’yle dayanışma vurgusu yaptığı bölümü engellemeye çalıştıysa da sonunda onay vermek zorunda kaldı.

Bilgi notu

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında İsveç ve Finlandiya, NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Türkiye nihai onay için ise İsveç ve Finlandiya’dan terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ ile mücadelede somut adımlar atmasını istiyor. NATO’da İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini onaylamayan sadece Türkiye ve Macaristan kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!