Çatışmasızlık başladı müzakereler sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Çatışmasızlık başladı müzakereler sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 22:04

Astana’da Rusya, Türkiye ve İran’ın vardığı mutabakat sonrası çatışmalar azaldı. Gözlemevi, yorumda bulunmak için erken olduğunu kaydetti. ABD’nin söz konusu bölgelerde uçuş yapıp yapmayacağı da belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

KAZAKİSTAN’ın başkenti Astana’da yapılan müzakereler sonucu Rusya-Türkiye-İran’ın Suriye’de ‘çatışmasızlık bölgeleri’ oluşturulması yönündeki mutabakat önceki gece yürürlüğe girerken ilk haberler çatışmaların ciddi oranda azaldığı yönünde. Suriyeli muhalifler, hava saldırılarının durduğunu not ederken, rejim yanlısı medya da söz konusu bölgelerin ‘göreceli olarak sakin’ olduğunu aktardı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’deki çatışmaların anlaşmanın devreye girmesiyle azaldığını, ancak bunun devam edip etmeyeceğini görmek için çok erken olduğunu aktardı. Gözlemevi, söz konusu bölgelerde ihlaller olsa da ölen kimsenin olmadığını da bildirdi. Muhaliflerin komutanlarından biri şiddetin genel seviyesinin düştüğünü ifade ederken, Hama’da rejimin ilerleme teşebbüslerinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Kaç Türk askeri

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, mutabakatla beraber Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’deki güvenlik noktaları ve gözlem yerlerinde faaliyette bulunacağını açıkladı. Ancak bunun için kaç askerin görevlendirileceği ve Rus, Türk ve İranlı askerlerin hangi bölgelerden sorumlu olacağı henüz netleşmiş değil.

ABD MESAFELİ

Astana’da Rusya’yı temsil eden Aleksandr Lavrentyev, ABD ve uluslararası koalisyonun bu bölgeler üzerinde uçuş yapamayacağını söylemişti. Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, koalisyonun görevinde değişiklik olmadığını kaydetti. Suriye görüşmelerine katılan ABD heyetinin sözcüsü Edgar Vasquez ise söz konusu anlaşmanın kimseyi “Suriye’deki teröristler her neredeyse oraya gitmekten alıkoymadığını” söyledi.

MUHALİFLER: MUTABAKAT MEŞRU DEĞİL

Anlaşma konusundaki bir başka sorun da muhaliflerin itirazları. Batı’nın ve Suudi Arabistan’ın desteklediği muhaliflerin çatı örgütü Yüksek Müzakere Komitesi, önceki gün yaptığı açıklamada anlaşmaya dair endişelerini dile getirdi. Komite, anlaşmanın “garantiler vermediğini ve uyum mekanizması sağlamadığını” belirtti. Ayrıca, mutabakata Suriye halkının katılımı olmadan varıldığı ve muğlak olduğu ifade edildi. Açıklamada mutabakatın “meşruiyetin asgari unsurlarını” taşımadığı eleştirisi de yer aldı. Muhaliflerin bir diğer tepkisi de İran’ın garantör ülkelerden biri olmasına. Yüksek Müzakere Komitesi, İran’ın herhangi bir rol oynamasını reddettiklerini bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!