Casus uçak mürettebatı Guam'da

Güncelleme Tarihi:

Casus uçak mürettebatı Guamda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2001 00:00


Güney Çin Denizi üzerinde 1 Nisan'da Çin savaş uçağıyla çarpıştıktan sonra Çin'in Haynan adasına zorunlu iniş yapan Amerikan casus uçağının mürettebatının içinde bulunduğu uçak Çin'den ayrıldı. AFP, 11 gündür Haynan adasında alıkonan 3'ü kadın, 24 kişiden oluşan Amerikalı mürettebatı taşıyan Continental Airlines'a ait charter uçağının, Haikou havaalanından ayrılarak Guam adasına indiğini bildirdi. Guam ve Washington'daki yetkililer, mürettebatın, eve gönderilmeden önce bilgi vermeleri ve tıbbi kontrol için Hawaii'ye gideceğini belirttiler.
Haberin Devamı

ABD casus uçağının mürettebatı, Washington'un üzüntülerini içeren bir mektubu Çin yönetimine iletmesinin ardından serbest bırakılmıştı. ABD casus uçağı, Çin savaş uçağıyla 1 Nisan'da Güney Çin Denizi üzerinde çarpmış ve Çin'in Haynan Adası'na zorunlu iniş yapmıştı. Kazada, Çin savaş uçağının pilotu hayatını kaybetmişti.

ÇİN DEVLET BAŞKANI JİANG ZEMİN: 'OLAY HENÜZ KAPANMADI'

Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin, Amerikalı mürettebatın ülkesine dönmesiyle ilgili olarak ''olayın henüz kapanmadığını' söyledi. Jiang, ABD'nin, Çin'in tutumunu gözönünde bulundurarak ciddi tutumalmasını beklediklerini kaydetti.

Yeni Çin Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Latin Amerika gezisini sürdüren Jiang Zemin, Montevideo'da yaptığı açıklamada, Çin-Amerikan ilişkilerinin gelişmesinin iki tarafın da çıkarına olduğunu belirterek, iyi ilişkilerin Asya-Pasifik bölgesinin, hatta dünyanın barış ve istikrarı için hayati önem taşıdığını ifade etti.

Haberin Devamı

Jiang Zemin, Çin-Amerikan ilişkilerinin gelişiminin, iki ülke arasında daha önce imzalanan üç ortak bildiri ve uluslararası ilişkilerde genel kabul gören ilkeler temelinde gerçekleşmesi ve iki ülkenin aralarındaki sorunu bu temelde uygun şekilde çözmeleri gerektiğini belirtti.

PENTAGON AÇIKLAMASI

Öte yandan Pentagon Sözcüsü Craig Quigley, Guam Adası'ndaki Amerikan üssüne getirilen 24 kişiden oluşan Amerikalı mürettebatın ilk sorgularının uçakta yapıldığını bildirdi. Quigley, mürettebatın Guam Adası'nda 4 ila 5 saat kalacağını, TSİ 10.30 civarında Amerikan askeri kargo uçağı C-17 ile Hawaii'ye doğru yola çıkacaklarını ve TSİ 18.30 civarında burada olacaklarını belirtti.

Sözcü Quigley, mürettebatın Hawaii'de yaklaşık iki gün kalacağını ve bu süre içinde tıbbi ve psikolojik muayenelerden geçirileceklerini,ayrıca kendileriyle kaza hakkında görüşüleceğini kaydetti. Sözcü, mürettebatın aileleriyle hafta sonunda Washington eyaletinde biraraya gelmelerinin öngörüldüğünü ifade etti.

Halen Haynan Adası'nda bulunan casus uçağı EP-3'ün geri alınması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen sözcü Quigley, Amerikan havacılık mühendislerinden oluşan bir ekibin, uçakta gerekli tamiratı yapmak ve uçağın uçup uçamayacağını araştırmak için Haynan Adası'na gideceğini sözlerine ekledi. Bu arada, ABD Başkanı George Bush, mürettebatın Çin'den ayrılmasının ardından yaptığı açıklamada olayın bu şekilde sonuçlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!