Casus uçağı ülkesine döndü

Güncelleme Tarihi:

Casus uçağı ülkesine döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2001 00:00


Çin uçağıyla çarpıştıktan sonra Haynan Adası’na zorunlu iniş yapan Amerikan EP-3 casus uçağının parçalarını taşıyan kargo uçağı ABD’ye vardı.
Haberin Devamı

Haynan Adası’na 1 Nisan’da zorunlu iniş yapan 80 milyon dolar değerindeki casus uçağın gövdesi ve diğer parçalarını taşıyan Rus Antonov-124 tipi kargo uçağının, Georgia eyaletindeki Dobbins hava üssüne indiği bildirildi.

Rus mürettebatın kullandığı Antonov-124 kargo uçağı, 3 Temmuz Salı günü Çin’den ayrılmış ve ABD’ye varmadan önce Hawaii’ye uğramıştı.

Amerikalı güvenlik yetkililerinin, Çin yönetiminin uçaktaki ne tür verileri aldığını belirlemek için uçakta inceleme yapması bekleniyor.

BUSH VE JİANG TELEFONDE GÖRÜŞTÜ

Bu arada ABD Başkanı George Bush ve Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin’in, telefonla görüştüğü bildirildi.

Çin haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, Bush görüşmede Jiang’a, „ABD-Çin ilişkilerinin hayati olduğunu ve iki ülke arasında iyi diyalog olması gerektiğini“ söyledi.

Haberde, “Çin’in büyük ve önemli bir ülke olduğunu“ söyleyen Bush’un, “Çin’in tarihi ve geleceğine saygı gösterdiği, Çin ve ABD’nin birlikte çalışabileceği alanlar bulabileceğini“ söylediği belirtildi.

Bush ve Jiang arasındaki bu görüşmenin, Amerikan casus uçağının parçalarının bugün ABD’ye varmasından sonra iki ülke arasındaki gerginliğin yumuşadığı yolunda bir işaret olduğu kaydediliyor.

Çin yönetimi, bir Çin savaş uçağıyla havada çarpıştıktan sonra 1 Nisan’da Haynan Adası’ndaki Lingshui deniz üssüne zorunlu iniş yapan EP-3 casus uçağının 24 kişilik mürettebatını 11 gün sonra bırakmıştı.

Çarpışmada Amerikan uçağının mürettebatından hiç kimse yaralanmazken, Çinli pilot ölmüştü.
(aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!