Çalı yangını ne orman bıraktı ne füze

Güncelleme Tarihi:

Çalı yangını ne orman bıraktı ne füze
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 23:19

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarında önceki gün başlayan çalı yangını kontrol altına alınamayınca, iki çocuk hastanesi, huzurevleri, bir yaz kampı ve özel bir psikiyatri kliniği tahliye edilirken, başkentin hava savunmasından sorumlu Varnava’daki askeri üste bulunan uçaksavar roketleri de bölgeden uzaklaştırıldı.

Haberin Devamı

Atina'da yangın / Foto Galeri

Henüz Türkiye’den yardım istemeyen, ancak AB’ye çağrıda bulunan Yunanistan’daki kurtarma çalışmaları için, Fransa, İtalya ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden toplam 4 yangın söndürme uçağı gönderildi.
16 uçak, 8 helikopter
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/turkiye_yangin.jpgAncak tüm bu uğraşlara rağmen yangın yayılmaya ve yerleşim yerlerini tehdit etmeye devam ediyor.
Atina’nın kuzeydoğusundaki Marathona bölgesinde başlayan ve esen sert rüzgârın etkisiyle Pentelis dağına kadar ulaşan yangının kontrol altına alınabilmesi için yaklaşık 400 itfaiyeci, 500 asker, 130 söndürme aracı, 16 yangın söndürme uçağı ve 8 helikopter çalışıyor.
Olağanüstü hal bölgesi
Başkentin doğusundaki Grammatikon, Stamata, Varnava kasabalarında başlayan yangın az sayıda evi kül ederken, Penteli, Nea Marki, Aya Stefanos ve Pallini gibi önemli yerleşim merkezlerini tehdit ediyor. İki çocuk hastanesi, huzurevleri, bir yaz kampı ve özel bir psikiyatri kliniği tahliye edildi.
Atina’nın hava savunması silahlarının konuşlandırıldığı Varnava’daki askeri üste bulunan uçaksavar roketler tedbir amacıyla bölgeden uzaklaştırıldı. Atina’nın da içinde bulunduğu Attika, olağanüstü hal bölgesi ilan edildi.
150 bin dönüm kül oldu
2007 yılındaki Mora Yarımadası’ndaki büyük yangın felaketinin daha yaraları kapanmadan, Atina yakınlarındaki 150 bin dönüm oksijen kaynağı ormanın yanması, uzmanlar tarafından “Büyük bir çevre felaketi” olarak tanımlandı.
İhmal kuşkusu
Atina çevresini tehdit eden yangının çıktığı cuma akşamı yetkililerin gereken ciddiyeti göstermedikleri, esen rüzgarın da etkisiyle yangın alanının genişlediği iddiaları da gündemde.

Haberin Devamı

Yangını karısını yakıp çıkarmış

ÖTE yandan Atina yakınlarında dün çıkan bir çalı yangınına ise, eşinin üzerine yanıcı madde dökerek ateşe veren bir kişinin yol açtığı bildirildi. Özel Alpha televizyonu, başkentin kuzeydoğusundaki bir çok semt ve yerleşim birimini etkisi altına alan 4 büyük yangın cephesiyle yaklaşık 72 saattir mücadele verildiği sırada dün, yangın bölgesinin dışındaki “Hasia” yerleşim biriminde çıkan bir çalı yangınına kimliği açıklanmayan, yabancı uyruklu bir şahsın, tartışma sonrasında eşinin üzerine yanıcı madde dökerek ateşe vermesinin neden olduğunu duyurdu. Bu yangının kısa zamanda kontrol altına alındığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!