Bulgaristan'da 'ajan diplomat' depremi

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda ajan diplomat depremi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 13:00

Bulgaristan'da 1989 yılında çöken komünizm rejiminin kurduğu siyasi polis (DS) için ajanlık yapan bürokratları araştıran komisyon, "komünist ajan diplomatların" listesini yayımladı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, isimleri açıklanan tüm diplomatların görevden alınması gerektiğini söyledi. Listede Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tuleçki'nin de ismi bulunuyor.

Haberin Devamı

Parlamento kararıyla kurulan komisyonun geçmişini araştırdığı 462 diplomattan 191'inin, komünizm döneminde ajanlık yaptığı ortaya çıktı.
Komisyonun resmi internet sitesinde yayımlanan ve içinde Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tuleçki'nin de isminin bulunduÄŸu "komünist ajanlar" listesinde yer alan büyükelçiler ÅŸunlar:Â

Andrey Trınski (Bosna-Hersek), Andrey Karaslavov (Yunanistan), Atanas Mladenov (İtalya), Bobi Bobev (Kosova), Valentin Radomirski (Romanya), Georgi Peyçinov (Çin), Zlatin Trıpkov (Hollanda), İvan Gaytanciev (Mısır), İvan Petkov (Vietnam), İvan İvanov (Portekiz), İvan Hristov (İspanya), İvo Petrov (Almanya), Ventzislav İvanov (Venezuela), İlko Şivaçev (Kuveyt), Teodor Rusinov (Arnavutluk), Todor Staykov (Ermenistan), Nikola Kaludov (Vatikan), eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Lübomir Küçükov (İngiltere), Cenevre'de BM Daimi Temsilcisi Ganço Ganev.

Haberin Devamı

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, isimleri açıklanan tüm diplomatların görevden alınması gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov ile bu konuyu ele alacağını söyleyen Borisov, "Sanırım bu kişilerin gitmesine izin vermeliyiz. Bu konuda partimin de beni destekleyeceğine inanıyorum" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI MLADENOV: ŞOKTAYIM

Yaklaşık 40 büyükelçi ve maslahatgüzarın ajan olduğunu öğrenen Mladenov, Twitter ve Facebook sosyal sitelerinde yaptığı ilk yorumunda, "Şoktayım. Söyleyecek söz bulamıyorum" diye yazdı.

Eski dışişleri bakanlarından Solomon Pasi ise "Benim için bu liste yeni bir haber sayılmaz. Tüm eski dışişleri bakanları bunları bilir" diye konuştu.

Pasi, "Bu sorun bundan 20 yıl önce belki uygun bir şekilde çözülebilirdi. Şimdi ise artık çok geç" ifadesini kullandı.

Eski Dışişleri Bakanı İvaylo Kalfin de "Evet, ben de biliyordum" itirafında bulundu. Kalfin, "Bana istihbaratla işbirliği yapmayan bir diplomat gösterebilir misiniz" dedi.

DS ajanlarını araştıran komisyon daha önce cumhurbaşkanlığı, parlamento, yargı, radyo ve televizyon gibi çeşitli devlet kurumlarında görev yapan eski ajanların isimlerini de kamuoyuna açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!