Bu kez hedef Haşdi Şabi! 3 günde 3 saldırı... ABD Bağdat’ta vurdu

Güncelleme Tarihi:

Bu kez hedef Haşdi Şabi 3 günde 3 saldırı... ABD Bağdat’ta vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2024 07:00

Lübnan ve İran’daki saldırıların ardından dün de Irak’ın başkenti Bağdat’taki Haşdi Şabi (HŞ) karargâhı vuruldu. İran destekli Haşdi Şabi milis gücüne bağlı Nuceva Hareketi’nin liderlerinden es-Saidi saldırıda öldü. Pentagon, ‘meşru müdafaa olarak biz yaptık’ dedi.

Haberin Devamı

İsrail-Hamas savaşı nedeniyle aylardır tansiyonun yüksek olduğu Ortadoğu, geçtiğimiz üç günde gerçekleşen üst düzey saldırılarla yeni yıla da gerginlikle girdi. Salı günü Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta üst düzey Hamas yöneticisi Salih el Aruri’ye düzenlenen suikast, önceki gün de İran’ın Kirman kentinde eski Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’yi anma töreninde gerçekleşen patlamadan sonra dün Irak’ın başkenti Bağdat’taki Haşdi Şabi karargâhına saldırı düzenlendi. ABD’nin düzenlediği dron saldırısı sonucu İran destekli Haşdi Şabi’ye bağlı Şii milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden Ebu Takva es-Saidi’nin öldüğü bildirildi.

IRAK ABD’Yİ SUÇLADI

İran destekli milis gücü olan Haşdi Şabi’nin karargâhına en az iki füzenin isabet ettiği saldırı sonucunda Saidi’nin yanı sıra 3 kişinin daha öldüğü, 6 kişinin de yaralandığı belirtildi. Pentagon sözcüsü General Pat Ryder, saldırının ABD tarafından meşru müdafaa eylemi olarak gerçekleştirildiğini açıkladı. Ryder, saldırı sırasında hiçbir sivilin zarar görmediğini ve hiçbir altyapı ya da tesisin vurulmadığını bildirdi. Haşdi Şabi’ye ait sosyal medya platformu Telegram hesabından yapılan açıklamada da, Ebu Takva Saidi’nin saldırıda hedef alınarak öldürüldüğü belirtildi. Irak Başbakanı Muhammed es-Sudani’nin ofisinden yapılan açıklamada, saldırıyla ilgili ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçleri suçlanırken, bunun “açık bir saldırganlık” ve “gerilimi tırmandırma” eylemi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ÜSLERE SALDIRI

Saldırının, İran destekli grupların Suriye ve Irak’taki ABD üslerine yönelik son dönemde artan saldırılarına yanıt olabileceği düşünülüyor. Irak’ta 2 bin 500, Suriye’de ise 900 civarında askeri bulunan ABD’nin bölgedeki üslerine Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana 100’den fazla saldırı düzenlendi. ABD Başkanı Joe Biden söz konusu saldırılarla ilgili ABD Kongre liderlerine bir mektup yazarak, “gerektiğinde ve uygun olduğunda daha çok tehdit ve saldırıya karşılık vermek için daha ileri adımlar atmaya hazırız” mesajı vermişti. Haşdi Şabi’ye bağlı Nuceba Hareketi de bu saldırıları gerçekleştiren Şii silahlı grupların başını çekiyor.

Haberin Devamı

3 SALDIRI DA İRAN BAĞLANTILI

Üç gün üst üste düzenlenen saldırıların tamamının İran ile doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı olması dikkat çekti. Aruri, İran destekli Hizbullah’ın himayesindeyken suikasta uğrarken, dünkü saldırı da yine Tahran bağlantılı Şii milislere yönelik düzenlendi. ABD’nin İsrail-Hamas savaşının bölgede daha geniş bir çatışmaya dönüşmesini engellemeye yönelik diplomatik çabaları yoğunlaşırken, söz konusu saldırıların bu durumu olumsuz etkileyebileceği değerlendiriliyor.

KİRMAN’DAKİ ÇİFTE SALDIRIYI DEAŞ ÜSTLENDİ

Terör ögütü DEAŞ, İran’ın Kirman kentinde düzenlenen çifte bombalı saldırıyı üstlendiğini duyurdu. Sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanan bir açıklamada, iki DEAŞ üyesinin İran’ın güneydoğusundaki Kirman kentindeki mezarlıkta Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümü nedeniyle toplanan kalabalıkta patlayıcı kemerlerini patlattığını söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan, terör saldırısıyla ilgili yapılan incelemelerde ilk patlamanın canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edildiği öğrenildi. İran resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan ismi açıklanmayan İranlı kaynak, Kirman’da Süleymani’nin mezarı yakınlarındaki terör saldırılarıyla ilgili olay yerinde yapılan incelemelerde ilk patlamanın kesin olarak bir canlı bombanın saldırısı sonucu gerçekleştiğinin tespit edildiğini söyledi. Canlı bombanın erkek olduğu ve kimliğini tespit etmek için çalışmaların sürdüğü aktarıldı. Kaynak, ikinci patlamanın da incelendiğini ve onun da intihar saldırısı olması ihtimali üzerinde durulduğunu belirtti.

İSRAİLLİ SÖZCÜYE SORDULAR: İRAN’DAKİ SALDIRIYI SİZ Mİ YAPTINIZ

Haberin Devamı

İran’da önceki gün düzenlenen terör saldırısının ardından ‘olağan şüpheli’ pozisyonundaki İsrail’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, Kirman’daki patlamaların arkasında İsrail’in olup olmadığıyla ilgili soruyu yanıtlamaktan kaçınarak “Bu konuda yorum yapmayacağım” dedi. Odaklarının Hamas ile yürütülen savaşta olduğunu vurgulayan Daniel Hagari, gerçekleştirmeleri gereken açık hedeflerin olduğunu ve bu hedeflere ulaşmak için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. İsrail’in, Aruri suikastı ve İran’daki saldırıların peşine Hizbullah’ın olası misillemelerine hazırlıklı olup olmadığı sorusuna da cevap veren İsrailli sözcü, sadece Lübnan sınırında değil, Suriye sınırı ve Kızıldeniz’de de zorluklarla karşı karşıya olduklarını ve her türlü senaryoya ileri derecede hazır olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

TAHRAN, ABD VE İSRAİL’İ SUÇLADI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi, Kirman’daki terör eyleminin arkasında ABD ve İsrail’in olduğunu söyledi. İran’ın haber ajansı IRNA’ya konuşan Cemşidi, saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin Washington ve Tel Aviv tarafından kullanılan bir maşa olduğunu kaydetti. Sosyal medya platformu X üzerinden de paylaşımlarda bulunan İranlı yetkili, Beyaz Saray’dan yapılan, terör saldırılarına ABD ve İsrail’in karışmadığını belirten açıklamaları da hedef aldı. “Suçlu en ufak bir hareketle korkup kaçar” diyen Cemşidi, onlarca sivil İranlının öldürülmesinin sorumlusunun ‘siyonist rejim’ olduğunu öne sürdü. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de İran rejiminin düşmanlarına sert bir yanıt verileceğini söyledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!