BM’de reforma evet veto hakkına hayır

Güncelleme Tarihi:

BM’de reforma evet veto hakkına hayır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2022 07:00

Birleşmiş Milletler (BM) toplantıları için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler’de reformu desteklediklerini ancak veto hakkının korunmasına karşı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York’ta düzenlediği basın toplantısında görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’de (BM) reformu desteklediklerini, ancak konseyde nitelikli çoğunluktan yana olduklarını belirtti.

ABD’nin BM’de reforma destek açıklamasıyla ilgili Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “BM’nin reforme edilmesi gerektiği anlayışını doğru buluyoruz. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Dünya beşten büyüktür’ mottosuyla, BM reformu ile düşünceleri farklı. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daha kapsayıcı olmasını istiyor. Konseye dahil edilmesi önerilen Almanya, Japonya, Hindistan ve Brezilya’nın dahil olduğu P-4 grubuna karşıyız. İsterse Türkiye de dahil P-10 olsun. Bu sorunu çözmez. Veto hakkı mutlaka kaldırılmalı, bunun yerine ‘nitelikli çoğunluk’ getirilebilir.” Halihazırda BMGK’da 5 daimi üyenin veto yetkisinin bulunması, bağlayıcı karar alınmasını zorlaştırıyor.

 

Haberin Devamı

F-16’DA KISITLAMA KABUL EDİLEMEZ

Türkiye’nin ABD’den satın almak istediği F-16 savaş uçaklarıyla ilgili olarak Çavuşoğlu, “Şöyle kullan, böyle kullan gibi bir kısıtlama getirilmesi kabul edilemez. Kullanamayacağımız bir silahı neden alalım” diye konuştu. Buna rağmen sürecin teknik düzeyde normal devam ettiğini ifade ederek, Kongre’den çatlak sesler çıktığını ancak bunun bir bağlayıcılığı olmadığını söyledi.

 

UKRAYNA’DA İKNA ÇABAMIZ SÜRÜYOR

Ukrayna savaşının sona ermesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna liderlerini ikna etme gayreti içinde olduğunu belirten Çavuşoğlu şöyle dedi: “Biz çabalarımıza tabii sürdüreceğiz. Denge politikasını sürdürürken ‘Dış politika ekseninde kayma mı var’ diye eleştiriler oldu. Bu ilişkilerimizin diğer temaslara alternatif olmadığını söylüyorduk. Bunun önemli olduğunu herkese görmeye başladı.”

 

BAKMADAN GEÇME!