BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevine İtalyan Filippo Grandi getirildi

Güncelleme Tarihi:

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevine İtalyan Filippo Grandi getirildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2015 08:25

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Antonio Guterres'in ayrılacağı BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) görevine üç aday arasından İtalyan diplomat Filippo Grandi'yi getireceğini duyurdu. Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük insani dramla ilgilenen kurum için Danimarka eski Başbakanı Helle Thorning-Schmidt de adaylar arasındaydı. Schmidt, kararın açıklanmasının ardından “Tabii ki seçilmediğim için üzüldüm. BMMYK'nın gelecek yıllarda çözmesi gereken sorunlarla ilgili önemli katkılarım olacağını düşünüyordum” dedi.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter'in BM'deki bölgesel grupların liderleri ile yaptığı görüşmelerin ardından yeni Yüksek Komiser olarak Grandi'yi seçtiği kaydedildi. Atamanın gerçekleşebilmesi için BM Genel Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

BM Genel Kurul Başkanı Mogens Lykketoft da yaptığı açıklamada, Genel Sekreter'in kararının kendilerine ulaştığını ve konunun gelecek hafta Genel Kurul'a getirileceğini bildirdi. Genel Sekreter'in kararına yönelik muhalefet olmasının beklenmediği kaydedildi.

ONU ZORLU BİR GÖREV BEKLİYOR
II. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük mülteci sayısıyla karşı karşıya olan kuruma liderlik edecek Filippo Grandi, 2010-2014 yıllarında BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda Genel Komiserlik, 2005-2010 arasında ise Genel Komiser Yardımcılığı görevi yapmıştı.

SCHMIDT: TABİİ Kİ ÇOK ÜZÜLDÜM

BMMYK için aday gösterilen üç adaydan biri olan Danimarka eski Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, kararın açıklanmasının ardından Ritzau haber ajansına kısa bir açıklama yaptı. Schmidt, “Tabii ki seçilmediğim için üzüldüm. BMMYK'nın önümüzdeki yıllarda çözmesi gereken sorunlarla ilgili önemli katkılarım olacağını düşünüyordum” ifadesini kullandı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevine İtalyan Filippo Grandi getirildi


DANİMARKA'DAN TEPKİ YAĞIYOR


Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen de Ritzau haber ajansına yaptığı açıklamada, “Öncelikle Filippo Grandi'ye yeni görevinde başarılar diliyorum. Tabii ki görevin Schmidt'e verilmemesini üzüntüyle karşıladım. O tecrübeli bir siyasetçi olarak önemli bir adaydı” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Kristian Jensen de yazılı açıklamasında, “Birleşmiş Milletler'in önde gelen bir siyasetçi yerine bir BM diplomatını seçmesini üzüntüyle karşıladım. Schmidt nitelikli bir siyasetçi olarak sağlam bir uluslararası çevreye sahipti ve BMMYK için önemli vizyonlar tanıtmıştı” ifadelerini kullandı.      

Haberin Devamı

Danimarka hükümeti tarafından 4 Eylül'de BMMYK'ya aday gösterilen, Filippo Grandi ve Alman Achim Steiner ile yarışan Helle Thorning-Schmidt, Danimarka Meclisi'ndeki milletvekilliği görevine devam edecek.

 

 



BAKMADAN GEÇME!