BM Kıbrıs’ta yolun sonunda

Güncelleme Tarihi:

BM Kıbrıs’ta yolun sonunda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2024 07:00

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Kıbrıs’ta Türk ve Rumlar arasında müzakereler için ortak zemin bulunup bulunmadığını araştırmak üzere görevlendirdiği kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar, 3’üncü kez geldiği Lefkoşa’da ümitsiz konuştu. Kolombiyalı diplomat, “Herkesi dinledim, artık top liderlerde” dedi.

Haberin Devamı

Holguin ocak ayında atanmasının ardından Kıbrıs’a yaptığı her ziyaretinde bir haftadan fazla kalarak Türk ve Rum taraflarında bir dizi temaslarda bulundu. Holguin, müzakerelerin kaldığı yerden ve federasyon temelinde devamını isteyen Rum lider Nikos Hristodulidis ile 2 ayrı devletin işbirliği temelinde müzakere isteyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la defalarca görüştü. Rum lider, temaslarda ilerleme olduğu izlenimi vermek için Tatar ve BM temsilcisinin katılacağı 3’lü görüşme önerdi, bir yandan da AB üyeliğini kullanarak, Türkiye’ye baskı yapılması için uğraştı.

TATAR’DAN GERİ ADIM YOK

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, Holguin’in getirdiği 3’lü görüşme teklifini reddederken, 6 aylık görev süresinin dolacağı 5 Temmuz ertesinde BM’ye sunacağı raporda Türk tarafına uygulanan haksızlıkları kaleme almasını beklediğini söyledi. Tatar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la son Gambiya ziyareti sırasında bir kez daha konuyu ele aldıklarını ve Türkiye’nin tam desteğine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

HOLGUİN ÇOK DOLAŞTI

Holguin, “Garantör ülkelere gittim, AB ve Moskova’da temaslarda bulundum. Kıbrıs’ta her iki tarafta siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve ekonomi çevreleriyle görüştüm. Herkes ilerleme istiyor. Top artık Rum ve Türk liderlerde” diyerek elinden geleni yaptığını kaydetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!