BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın ilhakları için oturum açtı

Güncelleme Tarihi:

BM Güvenlik Konseyi, Rusyanın ilhakları için oturum açtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2022 22:23

BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna topraklarında dört bölgenin ilhak etmesiyle ilgili bir oturum başlattı.

Haberin Devamı

ABD'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield toplantının başında yaptığı konuşmada, "Güvenlik Konseyi tam olarak bunu yapmak için yaratıldı. Egemenliği savunmak, toprak bütünlüğünü korumak, barış ve güvenliği teşvik etmek" dedi.

TÜM DEVLETLERE ÇAĞRI

ABD ve Arnavutluk tarafından desteklenen karar, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki bölgelerinde düzenlenen "yasadışı" referandumları kınayacak ve tüm devletlere Ukrayna sınırlarında yapılacak herhangi bir değişikliği tanımama çağrısı yapacak.

BM'DEN RUSYA'YA: İŞGALE SON VER

Öte yandan, Fransa liderliğindeki Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Rusya'nın kesin vetosuna rağmen oturum devam ederken, Rusya'ya 24 Şubat'ta başlatılan işgale son vererek birliklerini Ukrayna'dan derhal geri çekme çağrısı da yapıldı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'da gazetecilere verdiği demeçte, "Rusya, Güvenlik Konseyi'nin sorumluluklarını yerine getirmesini engellerse, her ülkenin oy hakkı olduğu BM Genel Kurulu'ndan 'sınırları zorla yeniden çizmenin kabul edilemez' olduğunu açıklamasını isteyeceğiz.
Bu adımların kınanması her ülkenin çıkarına olur" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!