Biden’dan Netanyahu’ya: Misillemede bulunmayın

Güncelleme Tarihi:

Biden’dan Netanyahu’ya: Misillemede bulunmayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2024 07:00

İsrail’in Suriye’deki İran Büyükelçiliğini vurmasının sonrasında Tahran yönetiminin İsrail’e kamikaze dron ve füzelerle gerçekleştirdiği misillemenin küresel yankıları sürüyor. Beyaz Saray’a yakın bir kaynak ABD’li gazetecilere, Başkan Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, İran’ın saldırılarına karşılık vermeden önce ‘dikkatli düşünülmesi’ uyarısında bulunduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Biden’ın, İsrailli lidere İran saldırılarının büyük bir başarıyla savuşturulduğunu ve Tahran’a yönelik bir misilleme yapılmasının gerekli olmadığını söylediği belirtildi. ABD’li haber sitesi Axios da Başkan Biden’ın Netanyahu’ya ABD’nin İran’a karşı herhangi bir saldırıyı desteklemeyeceğini söylediğini öne sürdü.

MACRON VE CAMERON’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Tel Aviv’e benzer bir çağrı Washington’un ardından Londra ve Paris’ten de geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Netanyahu ile görüşmesinde İsrail’in gerilimi tırmandırmamasını istediğini ifade etti. Macron ayrıca, Tahran’ın Şam’daki konsolosluğuna 1 Nisan’da İsrail tarafından düzenlenen saldırıya “orantısız” yanıt verdiğini savundu. Diğer yandan İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da İsrail’in İran saldırılarını zafer olarak kabul etmesini istedi. Sky News’e demeç veren İngiliz bakan, “Biz bir dost olarak onları sert oldukları kadar akıllı da olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İSRAİL VE ABD MEDYASI: İSRAİL YANIT VERMEYE HAZIRLANIYOR

İran’ın küresel anlamda büyük bir gürültü kopartarak İsrail’i hedef alan ‘sonuçsuz’ misillemesi sonrası gözler İsrail’e çevrildi. Saldırı öncesi, ‘İran’dan gelecek her saldırıya yanıt verilecek’ şeklinde konuşan İsrailli hükümet yetkilileri, sarfettikleri sözler ile birçok ülkeden gelen ‘yanıt vermeyin’ çağrıları arasında kalsa da İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi dün, İsrail’in İran’ın saldırısına yanıt vereceğini söyledi ancak ne zaman ve nasıl olacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Halevi’nin, Nevatim üssünü ziyareti sırasında askerlerle konuşurken kullandığı sözler, İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari tarafından da tekrarlandı. Kanal 12 Televizyonu da dün, Savaş Kabinesi’nin, İran’ın hava saldırısına karşı “açık ve etkili” şekilde karşılık verme kararı aldığını duyurdu. Amerikan CNN kanalına açıklama yapan İsrailli bir yetkili ise, İsrail’in İran’a karşı saldırı düzenleme konusunda tüm seçenekleri değerlendirdiğini aktardı. İsrailli yetkiliye göre Binyamin Netanyahu’nun savaş kabinesi, dünkü 3 saatlik toplantısında “İran’a karşılık vermeye kararlı olduğunu” ortaya koydu ve askeri seçenekleri masaya yatırdı.

İRAN: KULLANILMAMIŞ SİLAHLARI KULLANIRIZ

İranlı üst düzey bir yetkili Al Jazeraa’ya yaptığı açıklamada, “Savaş istemiyoruz ancak dayatılırsa buna hazırız. İsrail’e daha güçlü bir şekilde askeri olarak yanıt verme konusunda tam arzumuz var ve İsrail ile çatışmada daha önce kullanılmamış silahlarla daha güçlü bir karşılık vermeye hazırız” dedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri de, İsrail’in İran’a yönelik muhtemel bir saldırısı durumunda İran’ın karşılık vermek için 12 gün beklemeyeceğini söyleyerek, “İsrail’e saniyeler içinde karşılık veririz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!