Batı’ya kızan İran’dan yeni nükleer hamle

Güncelleme Tarihi:

Batı’ya kızan İran’dan yeni nükleer hamle
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2022 07:00

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu’nda ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya öncülüğünde alınan karara tepki olarak Fordo’daki nükleer tesiste uranyumu yüzde 60 saflıkta zenginleştirmeye başladı.

Haberin Devamı

İran devlet televizyonuna göre, İran, “yeterli işbirliği yapmadığı” gerekçesiyle UAEA Yönetim Kurulu’nda alınan aleyhte karara tepki olarak yüksek düzeyde uranyum zenginleştirmeye başladığını duyurdu.

SİLAH İÇİN ‘YÜZDE 90’

UAEA’nın, gelişmeyi doğrulamasının ardından ABD’den “İran’ın nükleer silah kapasitesine sahip olmasına izin verilmeyeceği” açıklaması geldi. İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında 2015’te imzalanan ‘Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ isimli anlaşma, Tahran’a yüzde 3.67 oranında uranyum zenginleştirme izni veriyor. Buna karşılık ABD’nin 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilmesinden bir yıl sonra taahhütlerini durduran İran, Natanz’da yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirdiğini duyurmuştu. Nükleer bomba için yüzde 90 saflıkta uranyum gerekiyor.

 

BAKMADAN GEÇME!