Batı Şeria’da kamp baskını

Güncelleme Tarihi:

Batı Şeria’da kamp baskını
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2023 07:00

İsrail’in Gazze’deki saldırıları sürerken işgal altındaki Batı Şeria’da da operasyonları devam ediyor. İşgal güçleri, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na baskın ve silahlı insansız hava araçlarıyla saldırı düzenledi.

Haberin Devamı

Saldırılarda 3 Filistinli öldü, 2’si ağır 9 kişi yaralandı. Öte yandan Cenin kampına onlarca askeri araçla farklı noktalardan giriş yapan İsrail askerleri kamp içerisindeki İbni Sina Hastanesi’ni de abluka altına aldı.  İsrail güçlerinin bazı sağlık görevlilerini hastaneyi boşaltmaya zorladıktan sonra gözaltına aldığı ifade edildi.

Batı Şeria’da kamp baskını

WASHINGTON VE PARİS’TEN UYARI

Batı Şeria’da İsrail ordusunun dışında yerleşimci terörüne de maruz kalan Filistinlilerle ilgili ABD ve Fransa’dan İsrail’e uyarı geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Batı Şeria’da yasadışı Yahudi işgalcilerin Filistinlilere yönelik şiddetinin durdurulmasını isterken, Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Claire Legendre, “Yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı şiddetin Fransa tarafından en güçlü şekilde kınandığını ifade etmek isterim” diye konuştu.

Haberin Devamı

İSRAİL’DE SAVAŞ KARŞITLARINA CADI AVI

- Amerikan Washington Post gazetesi, İsrail’de savaş karşıtlarına yönelik yürütülen baskı politikasını haberleştirdi. İsrail’de ateşkes çağrısı yapanların, Filistinlilerin yaşadığı acıyı dile getirenlerin, hatta Filistin yemeklerini sosyal medyada paylaşanların bile gözaltına alındığını yazan gazete, yaşananları ‘ifade özgürlüğü için savaş içinde savaş’ olarak nitelendirdi. Habere göre İsrail içinde bu cadı avına öncülük eden kişi olarak aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir gösteriliyor. Ben Gvir’in emriyle internet paylaşımlarıyla mücadele etmek üzere şubat ayında oluşturulan görev gücünün genişletildiği belirtiliyor.

SAVAŞ GÜNLÜĞÜ

Batı Şeria’da kamp baskını

IŞTİYYE: AYIRMA GİRİŞİMLERİNİ KABUL ETMEYİZ

-Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail’in Gazze’yi işgal etme ya da Batı Şeria’dan ayırma girişimlerini kabul etmeyeceklerini belirtti. Ramallah’ta Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Yerapetritis ile görüşen Iştiyye, Gazze’nin bağımsız Filistin devletinin ayrılmaz parçası olduğunu vurgulayarak olası bir işgali reddettiklerini söyledi. Yunan Bakan’a Gazze’ye yardım girişlerinin sadece Refah Sınır Kapısı’yla sınırlandırılmaması ve tüm sınır kapılarının açılması için İsrail’e baskı yapılması gerektiğini söyleyen Iştiyye, ayrıca İsrail’in, Batı Şeria’da da kutsal mekanlara baskınlar düzenleyerek, topraklara el koyarak, Yahudi yerleşimcileri silahlandırarak sistematik bir savaş yürüttüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

ÜÇ AŞAMALI TUTUKLU TAKASI FORMÜLÜ

- İsrail ile Hamas arasında rehine ve mahkûm takası ile ateşkes anlaşması yapılıp yapılmayacağına yönelik farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. İsrail’in Şifa Hastanesi’ne yönelik operasyonu nedeniyle Hamas’ın müzakereleri askıya aldığına yönelik haberlere rağmen, Arap medyasında 48 saat içinde somut bir gelişme olabileceği belirtildi. Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre, Filistinli bir kaynak rehine takasıyla ilgili detayların kesinleştiğini ve yalnızca uygulama tarihinin duyurulmasının kaldığını belirtti. Buna göre Hamas üç günlük bir süre içinde öncelikle çifte vatandaş ve yabancı işçileri, ardından kadın ve çocukları sırasıyla serbest bırakarak, askeri olmayan rehinelerin listesini de İsrail’e iletecek. İsrail ise ikinci gün hapishanelerdeki Filistinli kadın ve çocukları serbest bırakacak ve ateşkes boyunca Birleşmiş Milletler ile bağlantılı kuruluşlara gözetim altında yakıt teslim edecek.

Haberin Devamı

Batı Şeria’da kamp baskını

GÜNEY AFRİKA’DAN UCM’YE İSRAİL BAŞVURUSU

- Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuruda bulunduklarını açıkladı. “Bu başvuruyu yaptık çünkü Gazze’de savaş suçları işlendiğine inanıyoruz” diyen Ramaphosa, “Öncesinde Hamas’ın gerçekleştirdiği eylemleri hoş görmüyoruz ancak aynı şekilde şu anda yaşananları da kınıyoruz ve bunun bir UCM soruşturması gerektirdiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Güney Afrika daha önce de Tel Aviv yönetimi ile diplomatik ilişkileri kesmeyi değerlendirdiklerini duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!