Banksy eserini 450 liraya sattı

Güncelleme Tarihi:

Banksy eserini 450 liraya sattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 10:14

Eserleri yüz binlerce dolar eden ünlü sanatçı Banksy’nin Gazze’de yıkılan bir evin kapısına çizdiği Yunan tanrıçası resmi sadece 175 dolara el değiştirdi.

Haberin Devamı

ÜNLÜ sanatçı Banksy, bir ay önce İsrail ablukası altındaki Gazze’ye gizlice girerek, Filistinliler için graffitiler yaptı. Bunlardan biri de Temmuz ayında İsrail’in ‘Koruyucu Hat’ adını verdiği saldırılarda harabeye dönen iki katlı bir evden geriye kalan bir kapıya çizdiği ve ölen çocuğuna ağlayan Yunan tanrıçası Niobe'yi resmettiği grafitiydi.

Banksy eserini 450 liraya sattı

“Genç bir adam geldi ve çizdi” diyen kapının sahibi Rabia Darduna, BBC’ye bir müddet sonra bir grubun gelip resme talip olduğunu anlattı.

Eseri almak isteyenlerin kendisine “Bunu çizen gruptanız” dediğini söyleyen Darduna, "Resmi Gazze’de herkesin görebileceği bir müzeye koyacaklarını söylediler" diye konuştu. Evi yıkıldıktan sonra 20 kişilik ailesiyle kiralık bir apartman dairesine sığınan Darduna, Banksy’nin eserini 175 dolar (yaklaşık 455 liraya) sattığını anlattı. Darduna “Beni kandırdı. Grafitinin değerli olduğunu bilmiyordum. Evim yıkıldı, şimdi kira ödemem gerekiyor. Paraya ihtiyacım vardı” dedi. Resmi alan kişi ise BBC'ye yaptığı açıklamada, satışın yasal olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Banksy eserini 450 liraya sattı

Banksy’nin temsilcisinin aileyi arayıp, eserin geri verilmesi gerektiğine inandığını söylediği belirtildi.

‘Türk ajansına çalışıyor’
Fransız haber AFP ajansı, alıcının ‘bir Türk haber ajansı için serbest çalışan’ Bilal Halid isimli gazeteci olduğunu iddia etti. Hürriyet’in ulaştığı Gazzeli kaynaklara göre, Banksy’nin çizdiği Yunan tanrıçasının bulunduğu kapıyı alan kişi Bilal Halid (22), Gazze’ye bağlı Han Yunus’tan ve Anadolu Ajansı’na serbest foto muhabiri olarak çalışıyor. Aslen iç dekorasyon eğitimi alan Halid’in Hayfa’da sanat sergisi olduğu belirtiliyor.

Banksy’nin gerçek kimliği bilinmiyor ve sanatçı bu yönüyle de efsane olmuş durumda. Banksy’nin İngiltere’nin Bristol kentinde çizdiği bir duvar resmi 590 bin dolara (1,53 milyon lira) satılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!