Bakan Çavuşoğlu: Türkiye ve Fransa iki müttefik ülke

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye ve Fransa iki müttefik ülke
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2021 07:00

Dün Fransız mevkidaşı Le Drian ile Paris’te bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşme öncesi L’Opinion gazetesine yazdığı yazıda iki ülkenin dost kalacağını belirtti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Fransa’nın başkenti Paris’te dün bir araya geldi. Görüşme sonrası Çavuşoğlu, Twitter’dan Le Drian ile çokboyutlu ikili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldıklarını ifade etti ve “Fransa ile ilişkilerimizi karşılıklı saygı temelinde güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada da iki bakanın Libya’daki siyasi durum, 14 Haziran’da yapılacak NATO Liderler Zirvesi, 24-25 Haziran’daki AB Zirvesi’ne giden süreçte Türkiye-AB ilişkileri ve Doğu Akdeniz’deki durumu ele aldığı belirtildi. Bakanların sonbaharda Fransa-Türkiye Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) oturumu düzenleme isteklerini karşılıklı olarak yineledikleri de ifade edildi.

ORTAK GÖRÜŞLER

Haberin Devamı

Fransız L’Opinion gazetesinde yayınlanan yazısında Çavuşoğlu, Türkiye ve Fransa’nın dost ve müttefik iki ülke olduğunu ve böyle kalacaklarını, samimiyetle bağlı oldukları bu dostluk ilişkisinin zedelenmemesi için yanlış anlaşılmalara mahal verilmemesi gerektiğini belirtti. Bakan, bölgesel meselelere göz atıldığında, iki ülke arasında birçok konuda giderek artan ortak görüşlerin ve çıkarların belirlendiğini ifade etti.

SURİYE VE YPG

Suriye konusunda Fransa ile faydalı görüşmelerin yapıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle dedi: “Müttefiklerimizin DEAŞ ile mücadelede YPG/PKK’lı teröristleriyle işbirliği yapmalarına ilişkin görüş ayrılıklarımız, ancak bu işbirliği kesin olarak sona erdiğinde aşılabilir. YPG/PKK’nın asıl amacının DEAŞ’a karşı mücadele değil, Suriye’yi bölmenin ve NATO ile Avrupa’nın sınırında teröristler tarafından kontrol edilen bölge oluşturmak olduğunu anlaşılmalı.”

LİBYA’DA İSTİKRAR

Çavuşoğlu, Libya’da istikrar, ülkenin siyasi birliği, Libya Milli Birlik Hükümetine destek, kalıcı ateşkes, terörle ve düzensiz göçle mücadelenin, Fransa ile paylaşılan ortak öncelikler olduğunu ifade etti.

DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS

Doğu Akdeniz’de Yunanistan’la yaşanan anlaşmazlıklarla ilgili olarak Türkiye’nin hiçbir zaman yayılmacı hedeflerinin bulunmadığını ve Atina ile diyaloğun bunun bir teyidi olduğunu aktaran Çavuşoğlu, Türkiye’nin müzakerelerin hedefleri bağlamında Kıbrıslı Türkler ile Rumların çabalarını destekleyeceğini aktardı.

Haberin Devamı

‘S-400 NATO İÇİN RİSK DEĞİL’

Çavuşoğlu yazısında S-400 sistemlerinin NATO’nun güvenliği için risk oluşturmadığını da kaydetti. Türkiye’nin S-400 meselesini diyalogla ele almak istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, Fransız gemisi Courbet konusunda da NATO çerçevesinde sunulan delillerin, iddia edildiğinin aksine Türkiye’nin müttefik gemisine karşı düşmanca eylemde bulunmadığını teyit ettiğini belirtti.

BAKMADAN GEÇME!